BLOG

 

 

Romhányi ajánló

Doktor Bubó

Hősünk egyszerű családi fészekben, szülei tizenharmadik gyermekeként bújt ki a tojásból, két ikertestvére társaságában. Szülei, bár főleg a megerőltető éjjeli műszakban dolgoztak, mégse tudtak úgy megtollasodni, mint a henye páva vagy a rátarti paradicsommadár. Bizony szürke és sivár gyermekkor várt volna Bubóra, ám minden nehézséget lebíró szorgalma már a fészekben megmutatkozott. Míg szájtáti ikertestvérei kizárólag az anyjuk és apjuk által összefogdosott rovarok és lárvák elfogyasztására szorítkoztak, addig a kisded Bubó már életének harmadik napján elkapdosott egy tucat muslicát, és öntudatosan kiette a szomszédos pók hálójából a foglyul ejtett legyeket. Így hamarosan kiemelkedett testvérei közül.

Jelzet: R 80 (Gyermekkönyvtár) 


Mézga Aladár különös kalandjai

Mézga Aladárt, ezt a fúró-faragó kölyökzsenit, tanárok rémét és szülei szomorítóját aligha kell bemutatnunk a magyar olvasóknak, de vele együtt fogalommá vált már a hűséges Blöki, a kétbalkezes Géza papa, a házsártos Paula asszony és a nyafka Kriszta is. Ennek a könyvnek igazi hőse a vállalkozó szellemű fiú és a kutyus, aki emberi hangon tud beszélni – ha gazdáján kívül nem hallja más. Hegedűtokba rejthető űrhajójával Aladár minden éjszaka kalandos űrutazásra indul, távoli, különleges bolygókat fedez fel, és a rá váró veszedelmekből furfangos ötleteivel vágja ki magát.

Jelzet: R 80 (Gyermekkönyvtár) 


Szamárfül

„Mert mi a fül? Egy hasáb csacskaság, csenevésszé összeaszalt esszé, olvasótoborzó tartalmi torzó. (Az szól mellette, hogy csak az olvassa, aki már megvette.) A fül feltétlenül előlegezett közvélemény-keresztmetszet.

Hogy tetszett, megtudhatod belőle, ha elolvasod előre. Vagy futólag utólag, így arra késztet, mit elméd már félig megemésztett, kérőzd fel akarva, nem akarva, mint egy kiló silót a marha.

Ám mit sem tehetek ellene, állatmeséimet ajánlanom kellene, remélve, hogy meglelik itt-ott benne az emberit." Ezzel a füllel - csúfondáros szamárfüllel ajánlja maga a szerző az olvasók figyelmébe Szamárfül című halhatatlan kötetét.

Jelzet: R 80 
online elérhető: http://www.freeweb.deltha.hu/gyarmati.dr.hu/think/romhanyi.htm


Misi meséi

Nem mese az, hanem sajnálatos valóság, hogy sok gyerek kuckójában majdnem akkora a kusza rendetlenség, mint a mi mesénkbeli Misiében. Az sem mese, csak mesébe illő szerencse, hogy a legtöbb lurkó megússza ezt minden különösebb baj nélkül. Misi barátunk esetében azonban másként alakul a dolog. Szobájában egy este a megtépett, szétcincált, összefirkált mesekönyvek körül bizony izgalmas bonyodalom támadt. Hogy miféle bonyodalom, azt a figyelmes olvasó már könyvünk elején megtudhatja. Az utolsó lapokon aztán majd az is kiderül, hogy s mint végződött a dolog.

Jelzet: R 80 (Gyermekkönyvtár) 


Bömbi

A Tankó Béla kedves rajzaival megjelent mesekönyvben Bömbi, a bátor oroszlángyerek megvédi barátait az óvodás Miki gonosz csínyeitől. Miki később bánja bűnét, így megbocsátanak neki: „Ami rosszat tettem, szánom-bánom!/ Megszöktem, de szótlan nem nézhetem,/ hogy más kapja a verést helyettem."

Jelzet: R 80 (Gyermekkönyvtár) 


Lúdas Matyi (DVD)

Fazekas Mihály "Lúdas Matyi" című elbeszélő költeményének rajzfilmváltozata. Matyi, a kis parasztlegény a libája miatt huszonöt botütést kap Döbrögi földesúrtól, amiért az igazságra mert hivatkozni, amikor Döbrögi elveszi a libáját de nem fizet érte. Az igazságtalanul elszenvedett botütések után Matyi megfogadja, hogy háromszorosan fizeti vissza az ütlegelést. Legénnyé serdülve megvalósítja fogadalmát.

Jelzet: L 89 (Médiatár) 


Mekk Elek, az ezermester (DVD)

„Bejelentem nektek: Mekk Elek, neves, egyetemes ezermester e helyen telepedett meg. Remek eme Mekk mester, gyere erre, keresd fel! Eke, veke, eresz kell? Gyere, keresd fel, s teremt neked Mekk Mester!" Egyet ellenben véssetek eszetekbe, gyerekek: ha e derék mestert felkeresitek, szerencséteket temethetitek. Mert ha lehetne, mesteretek reggel-este egy kereveten heverne s eszegetne – ebben bezzeg Elek szerfelett lelemé-nyes. Kétségtelen, e kecske serénységben nem remekel: eszetlen reszel, kever, szegel! Kezében rettenetesen esetlen ecset, fejsze és gereblye. Lehet: lelkes, de remeke rendre ferde, gyenge és selejtes… Kecskénknek egyetlen perc elég, s itt a vég! Létezhet-e mesterség, egyetlenegy, mely-hez elég tehetséges? Erről szól e remek, szellemes, mese, ezrek és ezrek kedvence.

Jelzet: M 52 (Médiatár) 


Szaffi (DVD)

Mesénk a 17. században játszódik, amikor a Habsburg-ház elhatározza, hogy kiveri a törököt Magyarországról. Sophie, Ahmed Pasa lánya és Jónás, a magyar várúr, Botsinkay Gáspár fia, kisgyermekkoruk óta szeretik egymást, s jegyesek. A háború alatt azonban a Botsinkay családnak és a töröknek menekülnie kell, ezért elásnak egy láda kincset Botsinka várának udvarában. A kisded Sophie a menekülés közben elveszik, s egy furcsa kis öregasszony talál rá, aki macskája után elnevezi Szaffinak, s mintha saját gyermeke lenne, úgy szereti, s neveli. Jónás, daliás fiatalemberként visszatér apja birtokára, s az elrejtett kincs nyomába ered. A kincset azonban nemcsak Jónás szeretné megtalálni, hanem az ingyenélő, haszonlesők is. Jónás azonban veszélyes kalandjai során megismerkedik Szaffival, s boldogan élnek, míg meg nem halnak. Itt a vége, fuss el véle.

Jelzet: SZ 24 (Médiatár) 


Rímhányó (Hangoskönyv)

2 CD-s kiadvány, Geszti Péter előadásában.

"Geszti Péter szöveg-löveg
Hangja szól, s tán közém lövet
Pegazusáról mord közeg.
Hogy lettem Romhányi utód?
Nos: néhány rém henye etűd
Kapott szárnyra egykor, s betűt
Betű úgy követett immár,
Hogy elszabadult pár rímpár..."

(Geszti Péter)

Jelzet: R 80 (Médiatár)


Macskák (CD)

1983. március 25-én mutatta be a Madách Színház T. S. Eliot A. Lloyd Webber Macskák című musicaljét. A produkció példátlan sikersorozatot mondhat magáénak.

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, a produkció rendezője szerint 1983-ban azért lehetett olyan sikeres az előadás, mert a nyugati életérzést közvetítette az emberek számára azzal, hogy egy világszínvonalú előadást láthattak a színházban, ahol mindenki tudott mindent: táncolni, énekelni, játszani. Valóban a profizmus szimbóluma volt sokáig az előadás. A londoni premier után másodikként mutatták be Budapesten a musicalt, melynek magyar szövegét Romhányi József írta.

Jelzet: CD-1425 (Médiatár) 


Lúdas Matyai (diafilm)

Készült a Pannónia Filmstúdió rajzfilmje alapján

Online elérhető: http://diafilm.osaarchivum.org/public/?fs=246

Romhányi József: Mese az egér farkincájáról - Mese...
Robotkészítő pályázat eredményhirdetése

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH