BLOG

 

 

Romhányi József: Mese az egér farkincájáról - Mesetarisznya

 A mostani Mesetarisznyában megtudhatjátok, hogy mikor a macska ellopta a kisegér farkincáját, mit csinált az egérke, hogy visszaszerezze, és sikerrel járt-e. A meséhez kapcsolódóan hoztunk nektek egy egyszerűen elkészíthető, de annál viccesebb társasjátékot, amelyből kiderül, hogy ki a gyorsabb, az egerek vagy a cica!


 KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK:

? Romhányi József dokumentumajánló
? 100 éve született Romhányi József, a rímhányó

? Egérfogó játék 

Anyagszükséglet:

  • parafadugók
  • tejfölös vagy joghurtos pohár
  • barkácsfilc
  • fonal
  • olló, ragasztó
  • fekete filctoll 

? A barkácsfilcből kivágjuk az egér füleit, majd ráragasztjuk a parafadugóra. Érdemes erősebb ragasztót használni, és időt hagyni a száradásra.

? Vágjunk le a fonalból egy hosszabb szálat és kötözzük rá a parafadugóra. Egy kis ragasztóval ezt is megerősíthetjük, hogy biztosan tartson. Végül fekete filccel rajzoljunk arcot a kisegerünknek. Készítsünk annyi egérfigurát, ahányan játszani szeretnénk a játékot.

? A cicát tejfölös vagy joghurtos pohárból készítjük el. Barkácsfilccel burkoljuk be, majd elkészítjük a füleket, a két szemet, az orrot és a bajuszt. Ezeket is mind a pohárra ragasztjuk, végül filccel megrajzoljuk a szájat.

Játékszabály:

A játékosok körben ülnek. Mindenki kap egy egeret, egyvalaki pedig a macskát. Az egereket szorosan egymás mellé a kör közepére kell helyezni, és jó erősen fogni a farkukat.

Az a játékos, akinél a macska van, dob egy dobókockával. Ha egyes vagy hatos lesz, akkor a macska vadászhat, vagyis a poharat lecsapva megpróbál elkapni egy egeret, míg a többiek megpróbálják gyorsan visszahúzni.

Akit elkaptak, az cserél a macskával és indulhat a következő kör.

Készítette: Pomichal Anna gyermekkönyvtáros 

Dobble játék a víz világnapjára
Romhányi ajánló

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH