Tematikus ajánlók

Könyves ABC - ábécé szerint a könyvrengetegben. Magyar kortársak közelről "N"

Folytatjuk 2023. januárjában indult Könyves ábécé sorozatunkat. Most az "N" kezdőbetűs kortárs magyar szerzőket vettük górcső alá. Bízunk benne, hogy talál kedvének, ízlésének tetsző könyvet, és bátran ajánlja ismerőseinek magyar kortársait olvasásra.

Az ajánlóban találkozhatunk többek között Nádas Péter, Nagy Bandó András, Németh Eszter, Náray Tamás írásaival.


Nádas Péter: Rémtörténetek

Nádas Péter 1942-ben zsidó munkás családban született, Kossuth-díjas író, újságíró, fotóriporter. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Fényképész szakmunkástanuló volt, majd újságíró iskolát végzett. 1965–1967 között a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem filozófia szakára járt, de államvizsgát nem tett. 1969-től szabadfoglalkozású író.

A Rémtörténetek hősei a falu élőképének karakterisztikus alakjai: gazdák és napszámosok, katolikus pap és a református lelkész, egy szellemileg sérült fiatal nő, aki többszörös leányanya, és apja a községi pásztor, a tanító és egy hetven éve megesett öregasszony, aki azóta sem szerezte vissza a becsületét, egy ördögtől megszállott péksegéd és egy lenyűgöző diáklány, kitelepített arisztokraták és nyaraló úriasszonyok. Micsoda figurák és jellemek, valamennyien a jóságukba és a gonoszságukba merülve. Nem beszélve a kísértő szellemekről.

Raktári jelzet: N 11


Nagy Bandó András: Sosemvolt Toscána

1947-ben született, Karinthy-gyűrűs humorista, előadóművész, író.  1963-1975 között a Délmagyarország, majd a Szegedi Egyetem karikaturisája. 1982-ben a Mikroszkóp Színpad tagja, 1983 óta szabadfoglalkozású előadóművész.

A regény főhőse Halász Bódog, aki megtudja, hogy előrehaladott hasnyálmirigy rákja van. Professzor barátja közli vele, hogy mindössze három hónapja van hátra, a rák e formája gyógyíthatatlan. A bajt tetézi, hogy Halász lánya, Dóra ekkor már terhessége hatodik hónapjában van, és rendkívül veszélyeztetett terhes. Halász hospice nővér barátnője, Lídia segít megszülni az ötletet: erre a három hónapra Firenzébe, pontosabban Toscanába utazik, ahol az egyik könyvkiadó meghívásának eleget téve az ott tartózkodásért cserébe egy kisregényt kell megírnia. Halászt keményfából faragták: képes szembenézni a halállal, hisz 66 éves korára megedződött...

Raktári jelzet: N 15


Náray Tamás: Anyám szerint

Náray Tamás 1959-ben született, divattervező, festő. Tanulmányait a Külkereskedelmi Főiskola francia-német szakán végezte. Dolgozott külkereskedőként, ipari formatervezőként, öltözéktervezőként, de mindvégig a művészetek jelentették az igazi hivatását. Pár év kivételével az egész életét végigkísérte a festés.

Kicsoda valójában Náray Tamás? Itthon és külföldön elismert divattervező, festőművész, író, Spanyolországban élő világpolgár vagy debreceni lokálpatrióta? Netán mindez egy személyben? Erre a kérdésre ad választ a szerző legújabb és talán legszemélyesebb, legszókimondóbb kötete, amelyben egy csokorba gyűjtve adja közre életének személyiségformáló eseményeit, a családi legendárium történeteit. A sodró lendületű írásokból ugyanakkor egyfajta korrajz is kirajzolódik a szocializmus és a rendszerváltás korának tipikus karaktereivel, amelyben tükröződik a szerző tágabb és szűkebb családjának sorsa. Igazán sokszínű könyvet tart kezében az olvasó, de mindegyik történetben megjelenik az a több generáció élettapasztalatait bölcsességbe sűrítő személy, akinek Náray Tamás talán a legtöbbet köszönheti: az édesanyja. Vallomás a fiúi szeretetről – nem csak szülőknek.

Raktári jelzet: N 35


Németh Eszter: Kötéltánc

1980-ban született, tanár. "Néha szerkeszt, néha ír, sokszor szervez, de legfőképpen olvas. Mindent. Bárhol."

Konrád Lia tizenhét éves vidéki lány. A fullasztó kisvárosi környezetben hiába keresi az egyensúlyt két élet, két fiú, de legfőképp a külvilág és saját elvárásai között. Torz tükörben látja önmagát, titkos blogjában vall arról, hogyan hagyják cserben egymás után szülei és barátai… 

Raktári jelzet: N 51


Nemere István: Bódító levendula

1944-ben született, író, műfordító, eszperantista. Eredeti családneve Niedermayer. Már tizenévesen alkotott olyan írásokat, amik felkeltették tanárai figyelmét.  1972-ben beiratkozott az ELTE könyvtár szakára 1975-ben diplomázott. Több mint 700 műve jelent meg. Könyvei felét különféle álneveken írta; saját honlapján 49 álnevét tünteti fel. (nemere.hu)

A Melissa Moretti-könyvek újabb darabjának hőse Camilla, aki pár napos kómából ébred. Még nem emlékszik, ki ő, hol van, és miért? Talán jobb is, hogy még semmiről sem tud, ami vele történt…?

Raktári jelzet: N 42

Nálunk jártak - dr. Gyulai Iván
Kertészkedjünk!

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH