Tematikus ajánlók

Kertészkedjünk!

A tavasz, a jó idő beköszöntével mindenki vágyik a szabadba, a kertészkedést kedvelők a kertjükbe. Időben el kell kezdeni a munkálatokat, ha azt szeretnénk, hogy bőséges termésünk legyen, vagy hogy teljes pompájában gyönyörködhessünk díszkertünkben.

Akik esetleg most kezdenének bele a kertépítésbe, növénytermesztésbe, azoknak is érdemes betérni hozzánk, mert kifejezetten kezdőknek szóló köteteink is vannak. Ha a növényvédelem, a metszés, vagy a komposztálás érdekli, szintén talál hozzá szakirodalmat.

Könyvtárunk elkötelezett a környezetvédelem, a fenntarthatóság mellett. Igyekszünk beszerezni a legkorszerűbb szakkönyveket a vegyszer és hulladékmentes kertgazdálkodás témájában is.

Nincs jobb és egészségesebb a saját kertünkből kikerülő zöldségnél, gyümölcsnél!


Tasha Greer: Gyommentes kertészkedés 

Akár virágokat, akár zöldségeket, cserjéket vagy gyümölcsfákat nevelünk a kertünkben, a gyomok minden kertész számára kihívást jelentenek. Versenyeznek a vízért, a tápanyagokért és a fényért kedvenc növényeinkkel, így az irtásuk vagy a visszaszorításuk komoly kihívást jelent.
Az olyan, megelőzésre szolgáló technikáktól kezdve, mint a mulcsozás és a talaj megfelelő kezelése, az optimális gyomlálóeszközökön át a hosszú távú siker eléréséhez szükséges kezelési stratégiákig megtanulhatjuk, hogyan tartsuk kordában a gyomokat vegyszerek használata nélkül. Takarítsunk meg időt, pénzt és energiát az ebben a könyvben olvasható gyommegelőzési és -szabályozási módszerekkel!

Raktári jelzet: 636 G 62


Monty Don: A kertészkedés öröme

A kertészkedés öröme több, a kertfenntartás alapjául szolgáló munkafolyamat szabatos ismertetését tartalmazza. A fent említett műből megismerhetjük többek között a kert megfelelő szerkezeti kialakításának alapelveit, az öntözővíz takarékos felhasználását segítő talajtakarást (mulcsozást), és a kiváló talajjavító tulajdonságú komposzt készítését is. Olyan különleges tippeket is kapunk a veterán szerzőtől, mint hogy hogyan építsünk könnyen karbantartható magaságyást, hogy mely fafajok levelei alkalmasak a legjobb levélkomposzt elkészítésére. De ilyen, a kertészkedést megkönnyítő tippek közé számít Don javaslata a kapor megfelelő időben történő vetésére, amely nem csak a kovászos uborka kiváló ízesítője, de még a levéltetvekre vadászó zengőlegyeket is kertünkbe csalogatja. 

Raktári jelzet: 635 D 80 


Margit Benes-Oeller: A klímabarát kert

Ne engedjünk a klímaváltozásnak!

Sokunknak a kertészkedés nemcsak hobbi, hanem szenvedély is, amit az egyre erősödő klímaváltozás új kihívások elé állít. Számtalan hőséggel, viharokkal terhelt nap, végtelennek tűnő aszályos időszakok váltakoznak az erős esőzésekkel és árvizekkel. Még sok éves kertészkedési tapasztalattal is tanácstalanul állunk ilyenkor.

Ebben a könyvben olyan példákat mutatunk be, amelyek a jövőben jól alkalmazhatók lesznek, és megtudhatjuk, miként csökkenthetjük a vízfogyasztást és hogyan alakíthatunk ki kellemes mikroklímát. Elvégre a növények a legegészségesebb és legkörnyezetbarátabb „klímaberendezések". Függetlenül attól, hogy balkonunk, teraszunk, apró előkertünk vagy burjánzó édenkertünk van, az erőforrások védelme és a biológiai sokféleség megtartása kicsiben is elkezdhető. Ennek alapja a kert lehetőleg természetközeli kialakítása, az ökológiai gazdálkodás, a tudatos bánásmód a növényekkel és az állatokkal és a természet körforgásának megértése.

Raktári jelzet: 635 B50 


Gabriele Bickel: Gyógyító kert

Éljünk egészségesen a saját kertünkben termett zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények segítségével! Használjuk ki a kertünk patikájának gyógyító hatásait. A szerzőnő megmutatja, mely növényekkel tehetünk egészségünkért, gyógyíthatjuk panaszainkat, és hogyan gondozzuk őket a kertben.

– A gyógyító kert kialakítása, beültetése és gondozása
– 50 recept a nyerskoszttól a gyógyteákon és borogatásokon át a levesekig
– A legfontosabb zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények bemutatása: összetevők, hatóanyagok, jó tanácsok a termesztéshez és a konyhában való felhasználáshoz

Raktári jelzet: 635 B 62 


Charlie Nardozzi: Ásásmentes kertészkedés

A kötet lépésről lépésre avat be az ásásmentes kertészkedés módszerébe az új ágyások létrehozásától a meglévő kert átalakításáig.

Charlie Nardozzi szakszerű tanácsai segítségével megtanulhatjuk, hogyan lehet létrehozni egészséges, könnyen beültethető és termékeny talajt szerves anyagok rétegezésével és a különféle ásásmentes technikák alkalmazásával.

Akár a hátsó udvarban kertészkedünk, akár több hektáron termelünk, ezzel az egyszerű módszerrel minden eddiginél bőségesebb termésre tehetünk szert. Ráadásul, ha a talajt nem bolygatjuk meg, a gyommagvak sem csíráznak ki és csökken a talaj vízigénye. Emellett a hasznos talajmikrobák populációja is érintetlen marad, így a szerves anyagok lebomlásával a növények számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok is felszabadulhatnak.

Raktári jelzet: 635 N 35 


Miranda Smith: Új növény a kertünkben - Hogyan szaporítsuk növényeinket - Gyakorlati tanácsok a maggyűjtéstől a kaktuszoltásig

Fedezzük fel és alkalmazzuk kerti virágaink, szobanövényeink, az üvegházak vagy a télikertek növényeinek legegyszerűbb szaporítási módjait! E kötet sok faj példáján keresztül, átfogó módon tárgyalja és magyarázza a magvetés, tőosztás, bujtás, oltás, szemzés, dugványozás csínját-bínját. A könyv bepillantást nyújt azokba a természetes folyamatokba, amelyek lehetővé teszik és meggyorsítják növényeink növekedését és szaporítását, ugyanakkor azt is megtanulhatjuk, hogy a kertészkedő ember hogyan fordíthatja saját hasznára ezeket a jelenségeket.

Minden módszert számos növényzeti típus példáján keresztül ismerhetünk meg, amelyek fényképekkel, lépésről lépésre követhető rajzokkal és magyarázatokkal segítenek, valamint tanácsokkal szolgálnak, hogy a legtökéletesebb eredményt érhessük el. Könyvünk számba veszi azokat a szerszámokat, eszközöket, felszereléseket, amelyeket használni fogunk, és hasznos ötletekkel szolgál, például arra, hogyan kerülhetjük el a magvak idő előtti csírázását.

Raktári jelzet: 635 S 68 


Koroknai Judit – Zsila László – Zsiláné André Anikó: Segítség! Kerttulajdonos lettem!

Könyvünket azoknak ajánljuk, akiknek a kertészkedés eddig nem tartozott a mindennapi teendőik közé, akik megrémülnek a kertészeti szakáruházak kínálatát látva, a tudományos növénynevekkel sem szándékoznak szorosabb barátságot kötni, s oldattöménységet sem számítottak iskoláskoruk óta. Akik szeretnék kertjüket úgy kialakítani, hogy az a család élettere, kellemes tartózkodási helye vagy éppen a friss zöldség, gyümölcs termesztésének színtere, ne pedig a fölösleges bosszankodások, fáradozások és családi viták tárgya legyen.

Raktári jelzet: 635 K 71 


Günther Sator: Feng shui – A harmonikus kert öröme

A feng shui ősi távol-keleti tanítás, amely egyre több embert csábít a bűvkörébe. Legfőbb célja, hogy harmonikus energiaáramlást teremtsen, és ezáltal az egész életet pozitívan befolyásolja. Ez a könyv a kerti feng shuiról szól. Bevezet a régi bölcsességekbe, és persze megtaláljuk a szükséges tudnivalókat egy feng shui-kert kialakításához, illetve a meglévő kert átalakításához. A feng shui-szakértő szerző szemléletes példákkal mutatja be, hogyan teremthetünk mi is jó energiaáramlást a kertünkben. Egy kivehető báguá-térkép megkönnyíti az energiazónák meghatározását, a tesztkérdések pedig kitekintést nyújtanak a szükséges változtatásokhoz. A táblázatok és a pontosan, szépen kivitelezett rajzok információkat adnak azokról a növényekről és kellékekről, melyekkel az egyes területeket erősíthetjük, és a hiányokat kiegyensúlyozhatjuk. Azokat a lehetőségeket is részletesen bemutatjuk, melyekkel a kertet valamennyi érzékünkkel élvezhetjük. Sok örömet és szórakozást kíván e kerti feng shuihoz a szerző, a német és a magyar kiadó.

Raktári jelzet: 133 S 23


Könyves ABC - ábécé szerint a könyvrengetegben. Ma...
Nálunk jártak - Andrew AzAmerikai

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH