BLOG

 

 

Könyves ábécé a kortársak között " T"


Takács Viktória

Budapesten él, diplomáit művelődésszervező és nemzetközi marketing szakokon szerezte, majd elvégezte a MOME OPEN illusztrátor mesterkurzusát.

2006 óta dolgozik szabadúszó grafikusként, 2014-től leginkább gyerekeknek szóló illusztrációval és meseírással foglalkozik. Igyekszik folyamatosan fejlődni, ezért nyomon követi a magyar és nemzetközi gyerekkönyv illusztrációt.

Eddig megjelent könyvsorozata - melynek szerzője és illusztrátora is egyben - az óvódás és kisiskolás korosztályt ismerteti meg az élő és kihalóban lévő magyar hagyományokkal. 

Tagja a HUBBY-nak, az Író Cimborák gyerekirodalmi műhelynek és az Illusztrátor Pajtások szakmai csoportnak.


Húsvéti mese

Virágvasárnap reggelén Dóri izgatottan várja unokatestvérét, Annát, aki náluk fogja tölteni a teljes tavaszi szünetet. A két kislány boldogan kapcsolódik be a húsvéti ünnepeket megelőző nagyhét és a húsvét hagyományos eseményeibe:

A kiszehajtásba, a villőzésbe, a zöldágazásba, a nyuszifészek-építésbe, a tojásfestésbe, miközben azt is megtudják, miért tartanak sokan böjtöt a húsvét előtti negyven napban. 

Mit jelent az, hogy „a harangok Rómába mennek", és mi is az az Emmausz-járás… 

A kedves történet megismerteti a gyerekeket a magyar húsvéti népszokások és vallási tradíciók sokaságával.

Raktári jelzet: T 18

Busó mese

Didergősen, unalmasan indult a februári nap. Ám Misi és a testvére, Dórika jó mókát eszeltek ki: 

mindenféle rémpofákat rajzoltak, s ezeket kitették az ablakba. Ekkor ért haza Apa, aki meglátva a rajzokat, rácsodálkozott: de hát ezek busó maszkok! Rögvest megszületett az ötlet: 

Misivel és a kisfiú kedvencével, Rókussal, utazzanak el Mohácsra, és vegyenek részt az épp esedékes busójáráson.  

Raktári jelzet: T 18

Farsangi mese

Az ünnepi fények és melegség helyét januárban átveszi a szürkeség, a hideg és a vánszorgó percek.

Az unalmasan telő napokkal Simon nagypapája lassan elveszíti a jókedvét, de családja és a szomszéd Lulu néni kieszelik, hogyan vidítsák fel. A régi emlékeket felidézve hagyományos farsangi felvonulást szerveznek, ahol a falu apraja-nagyja feleleveníti a régi szokásokat.

Megtudhatjuk mit jelent a vízkereszt napja vagy a farsang farka, hogy kik azok az alakoskodók, és mivel foglalkozott régen a drótostót. Végül még az is kiderül, hogy valóban mágikus erővel bír-e a farsangi fánk. 

Raktári jelzet: T 18

Májusfa mese

Egy napfényes tavaszi délután Emma különös dolgot fedez fel nővére íróasztalán: Juli füzete tele van rajzolva szívekkel.

Csak nem szerelmes? 

Ez megmagyarázná a nagylány különös viselkedését. Emma szeretné kideríteni az igazságot, ezért faggatni kezdi nagyszüleit szerelmük kezdetéről, akik boldogan idéznek fel egy régi májust. 

Történetükből kiderül, hogy nagypapa egy gyönyörű Jakab-fával hódította meg nagymama szívét, és azt is megtudjuk, mi az a májuskosár, az éjjeli muzsika, vagy hogy mit jelent a májusfa kitáncolása.

És hogy hogyan áll Juli és kishúga, Emma a szerelemmel? Ez is kiderül a mese végére. 

Raktári jelzet: T 18

 Pünkösdi mese

Madárfüttyös hajnalra ébredt a falu. Peti korán kelt, hogy pünkösdi virágokra cserélje egy kislány koszorúját. 

Hazafelé találkozott a szomszédban vendégeskedő Fannikával – s utána számos izgalomban lett része a gyerekeknek. 

A meséből megismerhetjük az egyik legszebb tavaszi ünnepünk, a pünkösd szokásait. 

Megtudhatjuk, mi az a cucorkázás, ki is az a pünkösdi király és királyné, vagy mit jelent a törökbasázás.  

Raktári jelzet: T 18

Lakodalmas mese

Képzeld, férjhez megy a keresztmamám! – ezzel az örömhírrel fogadja Emma a barátnőjét, Annát egy derűs nyári napon. S hogy az öröm még teljesebb legyen, a kislányokat koszorúslánynak is felkérte az ifjú pár!

Hú, milyen izgalmas! De mégis mi fog történni a nagy napon? Hogyan zajlik a ceremónia, a menyasszony és a vőlegény összeadása, és mi várható a lakodalmon? Vajon lesz leányrablás, menyasszonytánc?

A bájos történetben felelevenednek a hagyományos magyar esküvői tradíciók éppúgy, mint a napjainkban terjedő szokások.

És a mese sem marad el: a közelgő esemény olyan nagy izgalommal tölti el a gyerekeket, hogy elhatározzák, esküvőt rendeznek ők is, mégpedig Mackó úrnak és Cica kisasszonynak.  

Raktári jelzet: T 18


Tamás Zsuzsa

A gyerekirodalom világában akkor merült el igazán, amikor a Pozsonyi Pagony könyvesbolt munkatársa lett.
Friss olvasmányairól a Csodaceruza c. folyóiratban közölt recenziókat. 2004 őszén ismét tanárként helyezkedett el, egy tanévet a Lauderben töltött.

A 2006 októberében induló Csillagszállókaritatív utcalapnak alapító szerkesztője, négy éven át munkatársa volt; a prae.hu általános művészeti portál gyerekrovatának létrehozója, s két éven át vezetője volt. Ugyanitt 2010-ben Benedek Annával együtt az irodalom rovatot is vezette.

A Nyitott Műhelyben testvérével, Tamás Ivánnal gyerekirodalmi-kézműves foglalkozásokat tartott, Benedek Annával pedig az Ellenlábas című beszélgetéssorozatot vezette. Jelenleg a Meseutca.hu munkatársa, két kislány édesanyja.


Kicsi Mimi és a kökény ovi

Kicsi Mimi nagy változások elé néz. Nyuszimama úgy véli, kinőtték a régi üregüket, el kell költözniük, ráadásul itt az ideje, hogy Mimi óvodába járjon. Mimi egyáltalán nem örül.

Mi lesz katicababával?
Hát az ágyikójával?

És miért kell óvodába mennie, amikor legszívesebben otthon maradna a mamával? 


Tamás Zsuzsa, Az év gyermekkönyve díjas író ezúttal két kedves mesével fordul a kisebbekhez, akik talán éppen hasonlóan nagy változások előtt állnak.

Raktári jelzet: T 24

Kicsi Mimi és a nagy fagyiünnep

Miminek névnapja van, és olyan játékot kér ajándékba, aminek mama bizony nem örül.

Vajon megkapja azért, amire vágyik? 

Ezt is megtudjuk Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi-sorozatának legújabb kötetéből, ahogyan azt is, mit csinál egy kaszkadőr, mi az a mocsárbani, és hogyan lesz Mimi névnapjából fagyiünnep. 


Mimi már nagycsoportba jár, és az élete csupa izgalom. Sakkozni tanul, ovi-suliba készül, és néha azon töri a fejét, hogy mi lesz, ha nagy lesz.

Raktári jelzet: T 24

Kicsi Mimi iskolás lesz

Kicsi Mimi azon mesehősök közé tartozik, akikkel múlik az idő. Épp elkezdte az óvodát, amikor megismertük, most pedig mint iskolás nagylánytól veszünk tőle búcsút.

A sorozat hetedik kötetében először az óvodai búcsúztatóra, majd az iskolai évnyitóra készülhetünk együtt Mimivel.

A mesék a már megszokott érzékenységgel mutatják be mind a búcsúzást, mind az izgalmakkal teli kezdeteket, és bizonyítják, az ünnepek nemcsak ajándékokról és szép ruhákról szólnak, hanem arról, mi van a szívünkben.

Raktári jelzet: T 24

Mimi naplója

Amikor az ember még nem gyakorlott betűvető, és több a mesélnivalója, mint a türelme a gyöngybetűkhöz, mégis szeretne naplót vezetni, akkor bizony különösen szerencsés, ha szeret rajzolni. 

Így van ezzel Mimi is, aki gyönyörű naplójába rajzokkal teli „képírással" jegyzi le, mi minden történik vele a második osztályban.

Ha te is kíváncsi vagy, mit rejt Mimi titkos naplója, lapozz bele bátran! Elkísérjük Mimit egy indiános születésnapra, színházba, iskolai szavalóversenyre, fogorvoshoz és jelmeztervező táborba, sőt még a palackpostájába is belekukkantunk!

Raktári jelzet: T 24

Mesék a teljességhez

Életünk során mindannyian törekszünk egyfajta teljesség elérésére, s ez a vágyunk csak felerősödik akkor, amikor szülővé válunk. Úgy érezzük, tudásunkat, tapasztalatunkat, vagyis a teljesség mesebeli történeteit át kell adnunk a gyermekünknek. Ám nem lapul ott a könyvtárunkban A Teljesség könyve arra várva, hogy fellapozzuk. Lapjait magunknak kell teleírnunk. 

Erre ébred rá a mesebeli király s királyné is, s hogy folyvást síró kislányukat meggyógyíthassák a teljesség meséivel, a királynak útra kell kelnie, s fel kell keresnie birodalma bölcseit… Vándorlása során nem csak a könyv lapjai telnek meg tartalommal.

A bölcsek történetei egytől egyig jól ismert mesék újragondolt, szellemes, verses változatai, és az olvasó, mint minden jó, gondosan megmunkált mesében, a mélyben komoly filozófiai kérdéseket is talál. Persze, ha csak arra vágyik, hogy együtt barangoljon a királlyal mesés birodalmában, azt is megteheti.

Tamás Zsuzsa IBBY-díjas szerző második mesekönyvét, melyet ezúttal Ilyés Juli illusztrátorművész gyönyörű képei kísérnek, 9-99 éves korig ajánljuk a család minden tagjának. 

Raktári jelzet: T 24

 Macskakirálylány

Ki hallott már olyat, hogy egy királyfinak atyja mamusza dönti el a sorsát? Ráadásul ez a királyfi elvarázsolt királyfi, de nem ám úgy, ahogy az a mesékben szokott lenni! Ezt a királyfit belülről varázsolták el, nem csoda hát, hogy kicsit lassan fogja fel a körülötte lévő történéseket. Pedig nem buta – dehogy! nagyon is okos –, csak ki sem lát a szomorúságból. Egy viskóvá roggyant palotában azonban olyan csodálatos társaságra bukkan, hogy még a bánat íze is boldogsággá változik a szájában. Persze igazából csak azért, mert a társaságban ott van a Macskakirálylány is…

Tamás Zsuzsa megindítóan szép szerelmi történetében a líra, a mese és a humor együtt oldják fel a rossz varázslatokat, hogy helyet adjanak a jónak. Mert ki hallott már olyat, hogy egy mesében nem a szerelem győzedelmeskedik?

Raktári jelzet: T 24


Tóth Krisztina

Budapesten született.  Édesanyja ötvös, nagyapja grafikus volt. Általános iskolába a VI. kerületi Szív utcába járt, ahol már alsó tagozattól francia nyelvet oktattak. A Képző és Iparművészeti Szakközépiskola szobrász szakán érettségizett 1986-ban.

A középiskolai években kezdett el publikálni, 1985-ben megnyerte vers kategóriában a Sárvári Diákírók és Diákköltők pályázatát, aztán csatlakozott ahhoz az irodalmi műhelyhez, amelynek többek között Kemény István és Vörös István is tagjai voltak.

Érettségi után egy évig a Nemzeti Múzeumban dolgozott gyakornokként, majd felvételizett az ELTE Bölcsészettudományi Karára.

Első kötete az Őszi kabátlobogás, 1989-ben jelent meg és rögtön Radnóti Miklós emlékéremmel díjazták.

1990-ben tanulmányait megszakítva Párizsba ment, ahol alkalmi munkákból élt. Egy év múlva Tempus-ösztöndíjat szerzett, majd további egy évet maradt a francia fővárosban. Az ösztöndíj ideje alatt francia költőket fordított és személyes ismeretséget kötött francia költőkkel. Alain Bosquet, Lionel Ray és Pierre Oster segítette őt tanácsaival.

1992-ben hazatért, befejezte az egyetemet és tanári diplomát szerzett. 1994-98-ig a Budapesti Francia Intézet munkatársaként kortárs képzőművészeti kiállításokat szervezett. 1998-ban megszületett Marcell fia, állását otthagyta. Azóta szabadúszó, írásaiból él. Gyerekkönyveket fia, Marcell születése után kezdett írni.


Legyünk barátok!

Tartsatok velük és legyetek ti is Malac és Liba barátai! Ismerjétek meg szeleburdi hőseinket, csatangoljatok velük az őszi erdőben, és nevessetek kalandjaikon!

Tóth Krisztina a gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kedves történetei bővelkednek a humorban, és így igazi közös, családi élmény lesz a meseolvasás.

Raktári jelzet: T 75

Rakjunk rendet!

„Porszívó, szemétlapát,
hogyha Liba nekilát,
gágogva tesz mindent rendbe:
ragyogni fog padló, csempe!"
Malaccal és Libával még a rendrakás és a takarítás is nagyon szórakoztató. Nem hiszitek? 

Olvassátok el a két vicces szereplő legfrissebb kalandjait, és döntsétek el ti magatok!
A második meséből az is kiderül, miért ne csúfolódjon senki sem. De ez nektek eszetekbe sem jutna, ugye?

Raktári jelzet: T 75

Fogjunk verebet!

„Szerinted szerethet egy liba egy verebet?" – teszi fel a kérdést Liba, miután sikerült olyan frappánsan megoldaniuk a húsvétitojás-problémát Malaccal, hogy egy nyúl sem csinálhatta volna jobban.

Az, hogy Liba szerelme viszonzásra talál-e, kiderül a mese végére. 


Egy biztos: szem nem marad szárazon, a nevetőizmok pedig nyugalmi állapotban Malac és Liba két legújabb történeteit olvasva.

Raktári jelzet: T 75

Világpuszi

Tóth Krisztina óvodás és kisiskolás korosztálynak szóló legújabb meséi olyan jelenségeket mutatnak meg, amelyekre a gyerekek nehezen tudnak rákérdezni, illetve a felnőttek nehezen tudnak mit mondani róluk.

A Világpuszi lapjain feltűnnek sérült gyerekek, ágybavizelés, öregség, szegénység, az állatokkal való törődés, a házi kedvencek halála és meggyászolása.

Tóth Krisztina meséiben ahhoz nyújt segítséget, hogy megismerjük a világot, megértsük a nehéz helyzetben lévőket, és olyan, minden didaktikusság nélküli válaszlehetőségeket mutat meg, amelyek a gyerekek nyitottságát és segítőkészségét erősítik.

A kötethez Szalma Edit készített illusztrációkat. 

Raktári jelzet: T 75

 A lány, aki nem beszélt

Ebben a mesében különös módon fonódik össze egy teknőben született lány, a szülei és három testvér története.

Otthonra lelhet-e az elhagyott gyermek? Ki neveli fel anyja-apjaként? Látja-e valaha édesszüleit? Hogyan találnak egymásra a testvérek?

Sorsaikat úgy fűzik egybe titokzatos kötelékek, ahogy a csillagokat a láthatatlan, égi ösvények.

Az örökbe fogadott lánynak a magány, az emlékezés és a kiengesztelődés segít hazatalálni, miközben a csillagok ugyanúgy ragyognak mindnyájukra, akárhonnan jöttek, és akárhová is tartanak. 

Raktári jelzet: T 75

Zseblámpás mesék

A titkos hóember a nyarat is átvészeli, a százlábúval a metróalagútban találkozhatunk, és azt is megtudhatjuk, hol támad a csizmaevő.

Ha a lámpaegér otthonába is bepillantottunk, irány az óvoda, de nem ám nappal, hanem éjszaka. 


A Zseblámpás mesék elsősorban az óvodás korúaknak szól.

Raktári jelzet: T 75

Lépten-nyomon Herminával
Mesebeli egerek és rokonaik

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH