BLOG

 

 

Könyves ABC a gyermekkönyvtárban - kortársak közelről "P"


Palásthy Ágnes

… aki még egy cserebogárból is tud kedves mesehőst teremteni.

Budapesten született, magyar-angol szakos középiskolai tanár, szabadúszó műfordító, meseíró.

Így ír magáról: „Kíváncsi, jó humorú ember vagyok. Hiszek a hagyományos emberi értékekben, és ezeket jelenítem meg a meséimben. Igényes nyelven humoros, rövid, tanulságos állatmeséket írok ovis-kisiskolás gyerekeknek."

Elrabolták a siklót

Elragadóan kedves, mulatságos állatmesék barátságról, becsületről, emberségről.

„ – Mit találtatok?
– Hát csak a sikló hűlt helyét találtuk.
A hőscincér mérges pillantását látva az egyik muslinca óvatosan visszakozott:
– Vagyis az üres kabátját."

Az erdei tisztáson és környékén mindig történik valami. A kelekótya muslincák felfedezik, hogy elrabolták a siklót; Vakond az észak-nyugati átjárót kutatja; Mókus Rézi végre megtalálja elrejtett téli eleségét; Sün Samu tánciskolába indul; Pisztráng Öcsi világgá megy; Csiga Béla pedig életre szóló barátra lel, amikor megismeri Szepit, a kócos hernyót.

Az erdei tisztáson mindig zajlik az élet.

Raktári jelzet: P 14

A fába szorult borz

Klasszikus mesék az erdei tisztásról, ahol az állatok élik a mindennapi életüket.
A kedves csetlések-botlások közepette a barátság, és a másik segítése a legnagyobb kincs. 

Mit tehet egy kis nyuszi, ha túl zsúfolt az alvóhely, és hol egy tappancs a fülén, hol egy mancs az oldalában, amikor aludni szeretne? Biztos, hogy világgá kell menni?
Mire egy jó egy dömper, ha hasogat egy öreg varjú dereka?
Mi lesz a vakod kincseivel, ha elönti otthonát az árvíz?

Raktári jelzet: P 14

Mi lesz veled, Cica?

Bella nagyon szeretne egy cicát, de a szülei nem egyeznek bele. Azonban egy nap panaszos nyávogást hallanak, és a hangot követve pici cirmos cicára bukkannak.

Vajon kié az édes kis csöppség?
Bella aggódva keresi, végül a család nagy elhatározásra jut.
Ám az igazi kalandok csak akkor kezdődnek, amikor a kismacska gazdára lel.
Miben tud segíteni Berci, Bella iskolatársa? Na, és a morgós szomszéd hatalmas kutyája? Mennyi nehézséggel néz szembe a család, ha be akar fogadni egy macskát?

Raktári jelzet: P 14

Pásztohy Panka

Pásztohy Panka 1977-ben született, az Iparművészeti Egyetemen végzett animáció szakon. Az egyik legnépszerűbb magyar gyerekkönyv-illusztrátor, aki íróként is alkot. Legelső munkája a Pagonynál Berg Judittal közösen a Panka és Csiribí című sorozat rajzolása volt. Számtalan illusztrátori munkája mellett szerzőként is jegyzi a Pitypang és Lili című sorozatot, mely a felelős állattartás kérdéseivel foglalkozik a legkisebbek számára is szerethetően. Ennek a sorozatnak két kötete is elnyerte az Aranykönyv-díjat. 

Így ír magáról:
"Kései gyermek vagyok. Művész családban. Édesapám festőművész volt, édesanyám szobrászművész. Kis túlzással a műtermükben nőttem fel. Színes festékes-tubusok, vásznak és ecsetek között. Szabadon, mérhetetlen szeretetben…Számomra teljesen természetes volt, hogy az alkotás nyújtotta szabadsággal felvértezve élem az életemet, fejezem ki magam. Ma is ezt vallom hiteles." "anyanyelvemnek"."

Szeretem a kiskutyám!

Lili végre kapott egy kiskutyát! Pitypang pedig egy szerető gazdit. Mindennap együtt sétálnak végig az utcán, el a kutyafuttatóba, majd haza. Lili büszkén vezeti kiskutyáját, és tanítgatja a jó viselkedésre. De jaj, Pitypang nem mindig fogad szót neki, és ez sok fejtörést okoz a kislánynak. Főképp, miután megijeszti a szomszéd macskát, és senki se bukkan a cica nyomára… Kalandos és szeretetteli mese a kutyatartásról minden kutya-bolond kisgyereknek!  

Raktári jelzet: P 40

Pitypang és Lili - Pitypang a zebrán

Lili sokat sétál Pitypanggal. Pitypang már azt is megtanulta, hogy ha szeretnének átmenni az úttesten, előbb meg kell állni, és meg kell várni, míg zöldre nem vált a lámpa. És ha nincs lámpa?

Akkor a zebránál kell átmenni, és alaposan körül kell nézni. És ha nincs zebra? Akkor festeni kell egyet!

Lili és Pitypang előtt semmi sem lehetetlen! Ha nem is így, de megoldják, hogy legyen zebra egy forgalmas kereszteződésben. Hogy hogyan? Kiderül Pitypang és Lili legújabb meséjéből!

Raktári jelzet: P 40

Pitypang és Lili - Pitypang segít

Pásztohy Panka legújabb meséjében Pitypang és Lili különleges kutyusokkal találkozik: a segítőkutyákkal. Velük együtt pedig mi is megtanulhatjuk, hogyan zajlik a kutyák kiképzése, és honnan tudjuk, ha valakinek segítségre van szüksége a környezetünkben.

Raktári jelzet: P 40

Pernyész Dóra

Pernyész Dóra már gyermekként tudta, mivel szeretne a későbbiekben foglalkozni, és az álma felnőttként valósággá is vált. 

Gyerekkorában nagyon szeretett rajzolni, festeni, ezért mesekönyv illusztrátornak készül. Sopronban tanult, a Nyugat-magyarországi Egyetemen, ahol tervezőgrafikus diplomát szerzett. 

Mára pedig három mesekönyvet is magáénak tudhat, valamint az Apróka Műhely tulajdonosa is. 

Egyedi, karakteres portrékat készít családi vagy baráti eseményekre, esküvőkre, évfordulókra, de egyvalami mindegyikben közös: az a szívvel-lélekkel végzett munka, ami minden egyes illusztrációt figyelmes és szívből jövő ajándékká tesz.  

Ördögfiók

Anya szerint huncut vagyok, Sárkány néni szerint pedig egyenesen rossz. Még csak második osztályba járok, így nem tudom eldönteni, kinek van igaza. Minden esetre azért sokat bosszantom Nyafka Jankát, aki nem is olyan régen költözött hozzánk az apukájával, Nyurga bácsival együtt.

De nem hagyom ám, hogy Janka csak úgy, szaba­don rendezkedjen a szobámban. Nem bizony! Piros ragasztószalaggal választottam el, melyik az ő része, és melyik az enyém. Sőt, egy vicces képet is rajzoltam Nyurga bácsiról, az Ördögfiókban őrzöm, a legtitkosabb műalkotásaim és kincseim között. Itt úgysem kutakodhat soha senki.

Még nem mondtam? Az én nevem Rozsdás, és ez a könyv a csínytevéseimről és kalandjaimról szól. Tarts velem! Versenyre hívom huncutságban még az ördögöt is.

Raktári jelzet: P 57

Majd ha fagy!

Királykisasszonyok csak a mesékben léteznek. Magas falú várban élnek, sárkány őrzi őket a toronyszobába zárva. A király pedig fele országát adja annak a bátor királyfinak, vagy szegény legénynek, aki legyőzi a gonosz bestiát, és megmenti szeretett leányát a rabságból.

Ám mi a helyzet Kamilla királykisasszonnyal? Ő is egy kis szobában él egy emeletes házban, az ablakból figyeli királyságát, az udvart. Őt nem sárkány, hanem meggondolatlan szavai és bántó viselkedése tartja rabságban: nem akarnak játszani vele a gyerekek. Unatkozik. Emellett mindenét odaadná, ha édesapja, a „király" több időt töltene vele, nagyon vágyik a közös játékra.

A könyv az óvodás és kisiskolások részére íródott, ez a gyerekek számára tanulságos történet, hiszen példaként jelenik meg előttük Kamilla királykisasszony jellemfejlődése és az, ahogy a barátaitól bocsánatot kér, mikor felismeri, hogy helytelenül viselkedett.

Raktári jelzet: P 57

Habcsók hercegnő

Az ly-ok frányák.
A tulajdonnevek kiszámíthatatlanok.
Na és ki látott már makacsabb ellenfelet a szótagolásnál? Szegény Maja! Rosszul sikerült dolgozata miatt rengeteget kell gyakorolnia a téli szünetben. Talán azért, mert Ági néni haragszik rá? Nos, ha ő nem is, Anya biztosan, amiért nem mondta el azt a csúnya kettest. Pontosabban kettes alát. Vannak dolgok, amelyekről jobb mélyen hallgatni. A szülők előtt persze könnyű titkolózni, de mi a helyzet azzal a bizonyos levéllel? A hosszú listával, amelyet minden gyerek az ablakba tesz karácsony előtt. Ilyenkor még a falnak is füle van! Hiába próbál segíteni a szorgalmas Eszter, az anyukák előtt sajnos semmi sem maradhat rejtve. Csak tudnánk, hogy csinálják! Vajon mi lesz Maja számára az igazi büntetés? Vár majd rá ajándék a karácsonyfa alatt?

Raktári jelzet: P 57

Mesebeli egerek és rokonaik
Könyves ABC a gyermekkönyvtárban - kortársak közel...

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH