BLOG

 

 

Büszke magyarok - magyar büszkeségek. Decemberi neves napok

Decemberi neves napok

A karácsony a keresztény vallás jelentős ünnepe, Jézus születésnapja; viszont ahány ház, annyi szokás és ahány család annyi hitrendszer és annyi különböző történet a Karácsonyról. Mivel a mesék fontosak a gyerekek fejlődésében, ebben az időszakban mesélhetünk nekik Mária, József, a kis Jézus a pásztorok és a napkeleti bölcsek bibliai történetéről, de megismertethetjük velük más népek,vallások ünneplési szokásait, meséit a Karácsonnyal kapcsolatban.

A karácsonyfa egy ünnepi kellék, a Karácsony szimbóluma. A karácsonyfa-állítás szokása német földről terjedt át Magyarországra az 1820-as évek elején. Az első karácsonyfa-állítás Brunswick Teréz nevéhez fűződik, aki nem mellesleg megalapította az első magyarországi óvodát. Az egész Habsburg Monarchiában ez volt az első óvoda, Angyalkert volt a neve. Elődeink az örökzöldeknek démon- és boszorkányűző erőt tulajdonítottak. Azt gondolták, ha kiaggatják őket a házuk vagy lakásuk ajtajára, akkor ott ártó szellem nem jöhet majd át.

Szent István megkoronázása 1000. december 25-én koronázták megnemzetünk első királyát. Ezzel megszületett a keresztény Magyar Királyság, mely Szent István államszervező munkájának köszönhetően, sikeresen vészelte át egy évezred  megpróbáltatásait.

A egyik legrégebbi magyar karácsonyi dal a Mennyből az angyal, melynek szerzője nagy valószínűséggel a XVIII. században élt boconádi plébános, Szentmihályi Mihály. A hagyomány szerint Erdélyben szenteste az ajándékot nem Jézus, hanem az Angyal hozta. Kodály Zoltán zenegyűjtő tevékenységéhez kapcsolódik a Kiskarácsony,  nagykarácsony kezdetű  bethlehemes pásztordal gyűjtése a Nógrád megyei Palotáson 1922-ben.  

Összeállította: Barnóczki Ulrike 

Nemes Nagy Ágnes: Bors néni - Mestarisznya
Büszke magyarok - magyar büszkeségek. Illyés Gyula

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH