BLOG

 

 

Csipkerózsika - Mesetarisznya

2021-ben ünnepeltük a fiatalabb Grimm fivér, Wilhelm Grimm születésének 235. évfordulóját. Ki ne ismerné a Csipkerózsika, Jancsi és Juliska, Hamupipőke, Hófehérke és a hét törpe meséket. A Grimm testvérek gyermekkora nagy szegénységben telt, mivel édesapjuk korán meghalt, magára hagyva édesanyát hat gyermekével. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy lehetőségük nyílt a marburgi egyetemen jogot tanulniuk. Édesanyjuk halála után az idősebb fivérnek, Jacobnak kellett a testvéreit eltartani, ezért Jérôme Bonaparte vesztfáliai király udvarában lett könyvtáros, ahol később öccsével, Wilhelmmel együtt tanulva fedezték fel a régi idők verseit, történeteit és dalait. 

Jacob Grimm bátyjával húszas éveik elején kezdték el gyűjteni a meséket. Hamar rájöttek, hogy a népmesék és népdalok az ő életükről szólnak. Hittek a  mindennapi emberek egyszerűbb nyelvezetének és bölcsességének igazságában, amit a népköltészet fejezett ki a legjobban. Életük során foglalkoztak a német nyelvészettel, illetve a német nyelv nagyszótárát is el szerették volna készíteni. Sajnos haláluk közbeszólt, Wilhelm a D betűhöz járult hozzá, Jacob pedig az A, B, C és E betűt fejezte be.

Ebben a Mesetarisznyában papírszínház segítségével a Csipkerózsika mesét nézhetik meg a gyerekek, amelyhez kapcsolódóan táncoló hercegnőket is készíthetnek.


KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK:

? Csipkerózsika koszorú - "Rajzolj és alkoss velünk" online foglalkozás


? Táncoló hercegnők 

Anyagszükséglet:

  • zseníliadrót 
  • színes szalvéta 
  • maradék fonal 
  • olló

A babák testéhez két darab félbehajtott zseníliadrótra lesz szükségünk. Az egyik drót közepén kialakítunk egy nagyjából kétujjnyi hurkot, és alatta a két szárat néhányszor megtekerjük. A másik drótot a fej alá illesztjük és néhányszor körbetekerjük, kialakítva a testet és a kezeket. 

A szalvétát háromszög alakúra hajtjuk, majd többször félbehajtjuk, hogy ráncokat hozzunk létre a szoknyán. Hajtsuk ki, majd óvatosan csavarjuk meg a papírt, hogy gyűrődéseket képezzünk rajta és ruhaszerűbb legyen. Simítsuk ki a szalvétát, majd hajtsuk újra háromszöggé. A közepénél ejtsünk egy kis bevágást, itt fogja majd a baba kidugni a fejét. A nyakkivágás mindkét oldalán csináljunk két kis vágást a kezeknek.

A szoknya alját lekerekítjük olyan hosszúra, mint amilyen hosszú a baba lába.

Először a baba fejét dugjuk át a szalvétába bevágott középső lyukon. Össze is nyomhatjuk addig a kört, és amikor már rajta van a ruha, akkor újra kikerekíthetjük. Ezután óvatosan áthúzzuk a két kezet is. Ha egy picit beleszakad a szalvéta, az nem baj, mert nem fog látszani. A ruhát megkötjük a baba derekán, szalaggal, maradék zseníliadróttal, vagy fonallal.

Végül elkészítjük a hercegnő haját. Vágjunk a fonalból kétszer olyan hosszú szálakat, mint amilyen hosszú hajat szeretnénk. Az, hogy hány szálra lesz szükségünk, attól függ, hogy milyen vastag a fonal. Hajtsuk félbe a szálakat és dugjuk át a baba fején. A fonalból kialakított hurkon húzzuk át a szálak végét, így csomózva rá a fejre a hajat. Készíthetünk belőle copfot, befonhatjuk vagy hagyhatjuk simán kiengedve is. Kis darab zseníliadrótból koronát vagy tiarát is tehetünk a hercegnő fejére.

 Készítette: Pomichal Anna gyermekkönyvtáros

? GRIMM mesék -könyvajánló

Csipkerózsika koszorú - "Rajzolj és alkoss velünk!...
Itt a farsang! - Mesetarisznya

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH