BLOG

 

 

Világnapok a gyermekkönyvtárban - január

Ha a világnapokon a gyermekkönyvtárban jársz, érdekes videókat nézhetsz meg.

Január 18. - A hóemberek világnapja

Vajon hogy jöttek rá az emberek, hogy hóembert készítsenek? Ha erre nem is tudjuk a választ, de azt biztosan tudjuk, hogy a történelem talán leghíresebb hóembere Michelangelo Buonarrotié, amit Firenzében készített. Hóember helyett akkoriban talán hószobornak nevezték és annyit lehet tudni róla, hogy gyönyörű volt és természetesen elolvadt.


Tudtad?

A világ legmagasabb hóembere Ausztriában épült: 38 méter!


Január 22. - A magyar kultúra napja

Ezen a napon, 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Ennek tiszteletére ez a nap lett hazánkban a kultúra napja. Érdemes tudnotok, hogy mi is az a kultúra. Röviden fogalmazva az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, de jó ha azt is tudjátok, hogy mik teszik közös tulajdonná a nemzeti hovatartozást: az adott nép művelődése, műveltsége, a tudományban elért eredményei, irodalma, képzőművészete, iparművészete, építészete, színdarabjai, zenéi, filmjei, meséi, gasztronómiája alkotják egy nemzet kultúráját.

Te ismered Kölcsey Ferenc életét és a Himnuszt? Teszteld tudásodat a lenti játékban!


Január 27. A holokauszt nemzetközi emléknapja

Előttetek, gyerekek előtt sokszor tabu ez a téma, mert óvva titeket a világ nehéz dolgaitól, mi felnőttek inkább szóba sem hozzuk ezt az emberiség ellen elkövetett mérhetetlenül fájdalmas tettet. 2006-tól ez a nap lett a Holokauszt nemzetközi emléknapja. 1945. január 27-én az első ukrán front katonái szabadították fel az auschwitzi haláltábort. Ezen a napon a világ közösen emlékezik a népirtás 6 millió áldozatára. Könyvajánlónkban olyan könyvekre találhatsz, melyben hozzátok hasonló bolondos, fiatal
szerelmesek, lázadó kamaszok, reményekkel, álmokkal teli gyerekek, fiatalok szerepelnek és akik családjaikat, barátaikat, életüket veszítették el a háború miatt.

Összeállította: Barnóczki Ulrike 

Könyves ábécé a gyermekkönyvtárban - Acsai Roland
Büszke magyarok - magyar büszkeségek. Goldmark Pét...

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH