BLOG

 

 

Lázár Ervin: A Hétfejű tündér - Mesetarisznya

Május 5-én lenne 85 éves Lázár Ervin, a született mesemondó, a Négyszögletű Kerek Erdő megálmodója, Bab Berci, Szegény Dzsoni, Dömdödöm és Berzsián alakjainak megteremtője. A mostani Mesetarisznyában az íróra emlékezve nézzétek meg papírszínházi előadásban A Hétfejű Tündér című mesét, és készítsétek el a saját Négyszögletű Kerek Erdőtöket. 

??A Négyszögletű Kerek Erdő

Anyagszükséglet:

  • cipősdoboz vagy bármilyen üres doboz
  • színes papír
  • festék, ecset
  • olló, ragasztó

??Az erdő elkészítéséhez egy üres doboz alsó részét használtuk fel. Először befestettük az egyik felét zöldre, ez lett a fű, a másik felét pedig kékre, ez az ég. (Mi épp ujjal-festős napot tartottunk, de természetesen ecsetet is lehet használni.)

??Barna és zöld papírból kivágtunk néhány fát, ezeket beragasztottuk a doboz belsejébe.

??Ezután valamivel hosszabb papírcsíkokat vágtunk le, mint amekkora a doboz hosszabbik oldala, és különböző növényeket ragasztottunk rájuk.

??A papírcsík mindkét végét behajtottuk, hogy a doboz oldalához tudjuk majd ragasztani.

??A mi dobozunkba három csík fért el, de ez változhat a doboz méretétől függően. Arra érdemes figyelni, hogy hátulról előre haladva egyre kisebb növényeket készítsünk, hogy minden jól látszon. Tehát leghátul legyenek a fák, előrébb a bokrok, legelöl pedig a virágok.

??Nemcsak növényeket, hanem akár állatokat is ragaszthatunk a papírcsíkokra, vagy cérnával lógathatunk be madarakat az égből. Nálunk az állatfigurák költöztek be az elkészült erdőbe, de az erdőlakókat gyurmából is megformálhatjuk.

?‍? A Hétfejű tündér 

Anyagszükséglet:

  • színes papír
  • olló, ragasztó
  • filctoll

?‍? Ezt a játékot jó szívvel ajánljuk olyan gyerekeknek is, akik nem szeretnek annyira rajzolni, vágni és ragasztani viszont annál inkább.

?‍? Először is egy egyszerű figura sablonját készítettük el, jó sok könnyen vágható egyenessel, majd az egyes testrészeket átrajzoltuk különböző színű papírokra, amiket utána kivágtunk.

?‍? A kivágott darabokból összeillesztettük a figurát és felragasztottuk egy egyszínű papírra.

?‍? Az emberke arcát kivágtuk egy kisollóval, majd ugyanolyan színű papírra különböző arckifejezéseket rajzoltunk.

?‍? Az arcokat egy hosszú papírcsíkra ragasztottuk.

?‍? A papír hátuljára a fej mögé egy lapot erősítettünk úgy, hogy a papírcsíkot az arcokkal be tudjuk tolni. Tehát csak a lap két szélét kell beragasztózni.

?‍? A papírcsíkot jobbra- balra mozgatva változtatni tudjuk az emberke arcát.

?‍? Gyakorolhatjuk vele az érzelmek megnevezését, játszhatjuk azt, hogy utánozni kell a figura arckifejezését, vagy megkérhetjük a gyerekünket, hogy mutassa meg, hogyan érezte magát aznap az oviban. Nagyobbakkal sokkal összetettebb fiú vagy lány alakot is rajzolhatunk akár, a lényeg az, hogy sokféle arckifejezéssel rendelkezzen.

Készítette: Pomichal Anna gyermekkönyvtáros 

A Madarak és fák napja
A FÖLD NAPJA online

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH