

A Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár Szederke Díszítőművészeti Szakkörének tagjai – többek között, – a különböző ünnepekhez, ünnepkörökhöz kötődő hagyományos, népi ételek készítését is felelevenítik: főztek már gombócot, készítettek fánkot és mákos gubát, sütöttek mézeskalácsot.
Ezek az ételek a cukrászdák és cukrászati termékek térhódításával kimentek a divatból, feledésbe merültek, pedig évszázadokig jelentős szerepük volt az étkezésben. Az utóbbi idők retró hangulata hozta vissza őket a konyhaművészetbe, illetve az egészségtudatos étkezés térhódítása, hisz az élesztő nélküli kovászos kenyerek és tésztafélék fogyasztása kedvező az emberi szervezet számára. Az így készült pékáruk nem puffasztanak, nem tartalmaznak adalékanyagokat, fogyasztásukkal hozzájárulhatunk egészségünk megtartásához.
A szakkör vezetője FÜREDI ZSUZSANNA most a maga által készített kovásszal kelesztett vajas kifli sütését mutatja meg.
Egy kis történelem
"Vajjon jutott-e már valakinek eszébe, amikor az illatos kávéhoz a friss kiflit ropogtatta, hogy ki sütötte az első kiflit és hogy miért olyan alakú a kifli, mint amilyen. Mint a kelő, vagy fogyó hold aszerint, hogyan fordítom. Pedig igen érdekes történeti, illetve történelmi esemény szülte a kiflit. Tudjuk, hogy a török császárnak igen fájt a foga Bécsre, s el is határozta, hogy elfoglalja azt. Hatalmas seregével körülvette a várost, s bár nap-nap után hevesen ostromolta, támadásait a város védői, köztük a céhek hősiesen harcoló tagjai, a mesterek mindig visszaverték. Amikor a török vezér látta, hogy a várost erővel meg nem veheti, cselhez folyamodott. Aknákat ásatott a város falai alá, hogy azokat levegőbe röpíthesse. Azonban a véletlen folytán az egyik akna egy pékműhely alá került. A műhelyben éjjel dolgozó munkások figyelmesek lettek rá, hogy alattuk döng a föld, s hogy a műhelyben mozognak a tárgyak és a dagasztó teknő. Rohantak a parancsnoksághoz, s elmondták észrevételüket. Ott természetesen rögtön tudták, hogy miről van szó. Félreverték a templomok harangjait, s az álmából felriasztott lakósság meghiúsította a törökök tervét. A törökök ez újabb kudarc után elvonultak Bécs falai alól és a város falain kívül volt Stefans templom tornyára, ahová a törökök kitűzték a félholdat, visszakerült a kereszt. Ekkor, 1529-ben, készítette a török félhold formájára az első kiflit egy Wendler nevű sütőmester. És ez a kifli csakhamar meghódította az egész világot. Ez a kifli hiteles története." [1]
[1] Zsemley Oszkár: "A magyar sütő-, cukrász- és mézeskalácsos ipar története" - Magyar Sütő-, Cukrász- és Mézeskalácsos Ipar Történetének Kiadóhivatala, Budapest, 1940
Hozzávalók:
12 db kiflihez
A kovász készítése:
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat
A tészta elkészítése:
A kovászt elkeverjük egy kevés langyos vízzel, a cukorral, és 10-15 percig oldódni hagyjuk.
A kelesztés eredménye: megkelt a tészta, kezdődhet a munka, melynek során a kelt tésztából – több napig fantasztikusan puha és ízletes – vajas kifli készül.
Elkészítésének menete:
Sütés ideje és hőfoka:
... és a végeredmény: puha, foszlós
VAJAS KIFLI
(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH