Blog

 

 

#maradjotthonsüssünkvalamit - Szederkényi krumplis pogácsa

A Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár Szederke Díszítőművészeti  Szakkörének tagjai – többek között, – a különböző ünnepekhez, ünnepkörökhöz kötődő hagyományos, népi ételek készítését is felelevenítik: főztek már gombócot, készítettek fánkot és mákos gubát, sütöttek mézeskalácsot. Ezek az ételek a cukrászdák és cukrászati termékek térhódításával kimentek a divatból, feledésbe merültek, pedig évszázadokig jelentős szerepük volt az étkezésben. Az utóbbi idők retró hangulata hozta vissza őket a konyhaművészetbe, illetve az egészségtudatos étkezés térhódítása, hisz az élesztő nélküli kovászos kenyerek és tésztafélék fogyasztása kedvező az emberi szervezet számára. Az így készült pékáruk nem puffasztanak, nem tartalmaznak adalékanyagokat, fogyasztásukkal hozzájárulhatunk egészségünk megtartásához.

A szakkör vezetője FÜREDI ZSUZSANNA most a maga által készített kovásszal kelesztett, hagyományos szederkényi krumplis pogácsa sütésének fortélyait mutatja meg. 

Egy kis történelem

A pogácsa egy jellegzetesen kerek, általában sós sütemény, de van néhány édes változata is. Ez az egyik legrégebbi és legkedveltebb sütnivaló a magyarlakta vidékeken, de sok más nemzetnél is. Eredetileg kelesztés nélkül készült, lisztből, vízből, sóból gyúrt, tűzön sült lepénykenyér volt, olyasmi, mint a mesebeli hamuban sült pogácsa, amit a szegény ember legkisebb fia számára készített az édesanyja, hogy tarisznyában vigye magával a hosszú vándorútra. Rengeteg változata ismert: krumplis, vajas, sajtos, túrós, juhtúrós, káposztás, tepertős pogácsa. Ezerféle recept és elkészítési mód létezik, mert ahány háziasszony és vidék, annyiféleképpen készül.

Hozzávalók:

  • 600 g finomliszt
  • 300 g héjában főtt, összetört, kihűlt krumpli
  • 190 g aktív, érett kovász
  • 100 g langyos tej
  • 1 kispohár tejföl
  • 2 egész tojás
  • 150 g zsír
  • 100 g puha vaj
  • 1 csapott evőkanál só 

A tészta elkészítése:

  • Az aktív állapotában lévő kovászra öntjük a langyos tejet és egy fakanál nyelével eldolgozzuk benne.
  • Dagasztó tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a krumplit, a zsírt és összedolgozzuk. Beletesszük a közepébe a tojásokat, a tejfölt, a tejjel elkevert kovászt és elkezdjük dagasztani.
  • Ha szépen összeállt, apránként, 2-3 adagban hozzádagasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a sót és azt is beledolgozzuk.
  • A dagasztó tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni a tésztát 2 órán át. Közben 2-3 alkalommal átgyúrjuk, meghajtogatjuk.
  • Ezután lezárjuk a tálat és a hűtőszekrény legalsó polcára helyezve egy éjszakán keresztül pihentetjük. Reggel a konyhapulton hagyjuk átmelegedni kb. 1 órán át. 

Megkelt a tészta, kezdődhet a munka, melynek során a kelt tésztából – több napig fantasztikusan puha és ízletes – szederkényi krumplis pogácsa készül.

Elkészítésének menete:

  • A tésztát nyújtófa segítségével téglalap alakúra elnyújtjuk, és meghajtogatjuk. Ez úgy történik, hogy először a tészta alját hajtjuk középre, majd a felső szélét, ezután balról, végül pedig jobb oldalról végezzük el a műveletet. 2 órát pihen így a tészta, közben még kétszer elnyújtjuk és meghajtogatjuk. Fontos, hogy mindig ugyanabból az irányból, ugyanabban a sorrendben tegyük. 
  • A 2 óra eltelte után kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval tetszőleges méretű korongokat szúrunk ki belőle. A hagyományos szederkényi krumplis pogácsa tetejét szaggatás előtt tojással kenték le és késsel berácsozták. Aki sajttal szereti, az ilyenkor szórhatja rá a tésztára rácsozás helyett.
  • Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit és szépen egymás mellé sorakoztatjuk a pogácsákat, kellő távolságban egymástól, hogy sülés közben ne dagadjanak össze.
  • Újra kelni hagyjuk a tésztát néhány órán keresztül. Fontos, hogy legalább másfélszeresére dagadjon.

A kelesztés eredménye, most már lehet sütni:  

Sütés ideje és hőfoka:  

  • 180 fokon sütjük elektromos sütőben, alsó-felső fűtéssel, kb. 25 percig. 

 ... és a végeredmény:

puha, ízletes, tarisznyába való

SZEDERKÉNYI KRUMPLIS POGÁCSA

Jó étvágyat! 

Nem tűntem el - Richter Gedeon története (2014) d...
Akusztik / Magna Cum Laude - magyar zenés műsor

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 2. 
Tel./fax: 49/542-004, 49/548-275
 

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH