

A Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár Szederke Díszítőművészeti Szakkörének tagjai – többek között, – a különböző ünnepekhez, ünnepkörökhöz kötődő hagyományos, népi ételek készítését is felelevenítik: főztek már gombócot, készítettek fánkot és mákos gubát, sütöttek mézeskalácsot. Ezek az ételek a cukrászdák és cukrászati termékek térhódításával kimentek a divatból, feledésbe merültek, pedig évszázadokig jelentős szerepük volt az étkezésben. Az utóbbi idők retró hangulata hozta vissza őket a konyhaművészetbe, illetve az egészségtudatos étkezés térhódítása, hisz az élesztő nélküli kovászos kenyerek és tésztafélék fogyasztása kedvező az emberi szervezet számára. Az így készült pékáruk nem puffasztanak, nem tartalmaznak adalékanyagokat, fogyasztásukkal hozzájárulhatunk egészségünk megtartásához.
A szakkör vezetője FÜREDI ZSUZSANNA most a maga által készített kovásszal kelesztett, hagyományos szederkényi krumplis pogácsa sütésének fortélyait mutatja meg.
Egy kis történelem
A pogácsa egy jellegzetesen kerek, általában sós sütemény, de van néhány édes változata is. Ez az egyik legrégebbi és legkedveltebb sütnivaló a magyarlakta vidékeken, de sok más nemzetnél is. Eredetileg kelesztés nélkül készült, lisztből, vízből, sóból gyúrt, tűzön sült lepénykenyér volt, olyasmi, mint a mesebeli hamuban sült pogácsa, amit a szegény ember legkisebb fia számára készített az édesanyja, hogy tarisznyában vigye magával a hosszú vándorútra. Rengeteg változata ismert: krumplis, vajas, sajtos, túrós, juhtúrós, káposztás, tepertős pogácsa. Ezerféle recept és elkészítési mód létezik, mert ahány háziasszony és vidék, annyiféleképpen készül.
Hozzávalók:
A kovász készítése:
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat
A tészta elkészítése:
Megkelt a tészta, kezdődhet a munka, melynek során a kelt tésztából – több napig fantasztikusan puha és ízletes – szederkényi krumplis pogácsa készül.
Elkészítésének menete:
A kelesztés eredménye, most már lehet sütni:
Sütés ideje és hőfoka:
... és a végeredmény:
puha, ízletes, tarisznyába való
SZEDERKÉNYI KRUMPLIS POGÁCSA
Jó étvágyat!
(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH