

A Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár Szederke Díszítőművészeti Szakkörének tagjai – többek között, – a különböző ünnepekhez, ünnepkörökhöz kötődő hagyományos, népi ételek készítését is felelevenítik: főztek már gombócot, készítettek fánkot és mákosgubát, sütöttek mézeskalácsot.
Ezek az ételek a cukrászdák és cukrászati termékek térhódításával kimentek a divatból, feledésbe merültek, pedig évszázadokig jelentős szerepük volt az étkezésben. Az utóbbi idők retró hangulata hozta vissza őket a konyhaművészetbe, illetve az egészségtudatos étkezés térhódítása, hisz az élesztő nélküli kovászos kenyerek és tésztafélék fogyasztása kedvező az emberi szervezet számára. Az így készült pékáruk nem puffasztanak, nem tartalmaznak adalékanyagokat, fogyasztásukkal hozzájárulhatunk egészségünk megtartásához.
A szakkör vezetője FÜREDI ZSUZSANNA, a saját receptje alapján, maga készítette kovásszal kelesztett aranygaluska sütésének rejtelmeibe vezet be bennünket.
Egy kis történelem
Fenségesen puha, diós falatok, aranyszínű édesség – ez nem más, mint az aranygaluska, mely magyar eredetű desszert és már nagyanyáink is előszeretettel készítették.
Az 1862 és 1874 között megjelent magyar értelmező szótárban, a Czuczor–Fogarasiban már szerepelt az aranygaluska. Kakas Márton, azaz Jókai Mór a Vasárnapi Újság 1862. július 6-i számában megjelent Nemzeti eledeleink című cikkében szerepelteti a tordai aranygaluskát azoknak az ételeknek a felsorolásában, „a mi után a külföldre jutott magyar ember visszasóhajtozik".
Neve ellenére nincs köze a galuskához, kelt tésztából készül. Elkészítése igen időigényes, sok odafigyelést és hozzáértést kíván. Nagyon lényeges a dagasztás, kelesztés, de gondosan kell ügyelni a sütésére is. Elődeink ritkán, inkább ünnepnapok alkalmával készítették. A keresztelők, eljegyzések, lakodalmak elmaradhatatlanul kedvelt, ízletes édessége volt a múlt század elejétől kezdődően egészen a krémes torták megjelenéséig. A 20. század közepére az Amerikai Egyesült Államokban is népszerűvé vált a magyar, illetve zsidó magyar pékségeknek köszönhetően. Tetejére általában vaníliasodót vagy borsodót öntöttek.
A kelt tészta hozzávalói:
Az aranygaluska összeállításához:
A kovász készítése:
A kelt tészta elkészítése:
Elkészítésének menete:
A kelesztés eredménye, most már lehet sütni:
Sütés ideje és hőfoka:
... és a végeredmény:
foszlós, puha, illatos, szemet - szájat - ízlelőbimbókat egyaránt gyönyörködtető
ARANYGALUSKA
Utolsó lépésként elkészíthetjük a vaníliasodót:
Jó étvágyat!
(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH