Blog

 

 

#maradjotthonsüssünkvalamit - Aranygaluska

A Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár Szederke Díszítőművészeti Szakkörének tagjai – többek között, – a különböző ünnepekhez, ünnepkörökhöz kötődő hagyományos, népi ételek készítését is felelevenítik: főztek már gombócot, készítettek fánkot és mákosgubát, sütöttek mézeskalácsot.

Ezek az ételek a cukrászdák és cukrászati termékek térhódításával kimentek a divatból, feledésbe merültek, pedig évszázadokig jelentős szerepük volt az étkezésben. Az utóbbi idők retró hangulata hozta vissza őket a konyhaművészetbe, illetve az egészségtudatos étkezés térhódítása, hisz az élesztő nélküli kovászos kenyerek és tésztafélék fogyasztása kedvező az emberi szervezet számára. Az így készült pékáruk nem puffasztanak, nem tartalmaznak adalékanyagokat, fogyasztásukkal hozzájárulhatunk egészségünk megtartásához.

A szakkör vezetője FÜREDI ZSUZSANNA, a saját receptje alapján, maga készítette kovásszal kelesztett aranygaluska sütésének rejtelmeibe vezet be bennünket.

Egy kis történelem

Fenségesen puha, diós falatok, aranyszínű édesség – ez nem más, mint az aranygaluska, mely magyar eredetű desszert és már nagyanyáink is előszeretettel készítették.

Az 1862 és 1874 között megjelent magyar értelmező szótárban, a Czuczor–Fogarasiban már szerepelt az aranygaluska. Kakas Márton, azaz Jókai Mór a Vasárnapi Újság 1862. július 6-i számában megjelent Nemzeti eledeleink című cikkében szerepelteti a tordai aranygaluskát azoknak az ételeknek a felsorolásában, „a mi után a külföldre jutott magyar ember visszasóhajtozik".

Neve ellenére nincs köze a galuskához, kelt tésztából készül. Elkészítése igen időigényes, sok odafigyelést és hozzáértést kíván. Nagyon lényeges a dagasztás, kelesztés, de gondosan kell ügyelni a sütésére is. Elődeink ritkán, inkább ünnepnapok alkalmával készítették. A keresztelők, eljegyzések, lakodalmak elmaradhatatlanul kedvelt, ízletes édessége volt a múlt század elejétől kezdődően egészen a krémes torták megjelenéséig. A 20. század közepére az Amerikai Egyesült Államokban is népszerűvé vált a magyar, illetve zsidó magyar pékségeknek köszönhetően. Tetejére általában vaníliasodót vagy borsodót öntöttek. 


A kelt tészta hozzávalói:

  • 400 g finomliszt
  • 180 g aktív, édes kovász
  • 250 g langyos tej
  • 55 g cukor
  • 1 egész tojás és 1 sárgája
  • 40 g puha vaj
  • csipet só


Az aranygaluska összeállításához:

  • kevés olvasztott vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 1-2 evőkanál cukor 

A kovász készítése:

A kelt tészta elkészítése:

  • Az aktív állapotában lévő kovászra öntjük a langyos tej egy részét és egy fakanál nyelével eldolgozzuk benne.
  • Dagasztó tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a közepébe a tojást, a cukrot, a kovászt, a maradék tejet és elkezdjük dagasztani.
  • Ha szépen összeállt, apránként, 2-3 adagban hozzádagasztjuk a vajat. Amikor már szép sima, selymes állagú a kezünk alatt a tészta, akkor hozzáadjuk a sót és azt is beledolgozzuk.
  • A dagasztó tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni a tésztát 2 órán át. Közben (2-3 alkalommal) átgyúrjuk, meghajtogatjuk.
  • Ezután lezárjuk a tálat és a hűtőszekrény legalsó polcára helyezve egy éjszakán keresztül pihentetjük. Reggel a konyhapulton hagyjuk átmelegedni kb. 1 órán keresztül.

Megkelt a tészta, kezdődhet a munka, melynek során egy egyszerű kelt tésztából – több napig fantasztikusan puha, levegős és ízletes édesség, – aranygaluska készül.

Elkészítésének menete:

  • A tésztát nyújtófa segítségével elnyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval apró galuskákat szakítunk a tésztából.
  • Sütőpapírral bélelt, kb. 35 x 25 cm-es tepsibe helyezzük őket, szépen egymás mellé, majd, amikor megtelt a tepsi, megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a cukorral elkevert darált dióval.
  • A többi tésztát az első sor tetejére rakjuk sorban. Erre is vaj és cukrozott dió kerül.
  • Ezután a tepsit behúzzuk egy nagy műanyag zacskóba, hogy ne száradjon ki kelés közben. Ha levegőt fújunk a zacskóba, mielőtt lezárjuk, akkor az nem ragad majd a duzzadó tésztához. Behelyezzük a hideg sütőbe és bekapcsoljuk a világítást, hogy adjon egy pici meleget. Így kel a tészta 3-4 órán keresztül. Fontos, hogy legalább a duplájára dagadjon.


A kelesztés eredménye, most már lehet sütni:  


Sütés ideje és hőfoka: 

  • 180 fokon sütjük elektromos sütőben, alsó-felső fűtéssel, kb. 25 percig


... és a végeredmény:

foszlós, puha, illatos, szemet - szájat - ízlelőbimbókat egyaránt gyönyörködtető

ARANYGALUSKA 


Utolsó lépésként elkészíthetjük a vaníliasodót:


Jó étvágyat! 

A tánc világnapja
A biztonság napja - "Egy egész napos program a biz...

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 2. 
Tel./fax: 49/542-004, 49/548-275
 

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH