Családbarát Szolgáltatóhely cím elnyerése (2023)

Családbarát szolgáltató hely védjegy

Pályázat kiírója: Családbarát Magyarország Nonprofit Közhasznú Kft
Elnyert támogatás: Családbarát Szolgáltatóhely cím
https://csalad.hu/vedjegy/

Az intézmény sikeresen pályázott a Családbarát Magyarország Nonprofit Közhasznú Kft. által meghirdetett „Családbarát szolgáltatóhely” címre. A lefolytatott auditáció eredményeként 2023. február 28-ától a könyvtár jogosult a védjegy használatára.

Árral szemben: a Tisza és árterei élővilága (2022)

Nemzeti Kulturális Alap logóPályázat kiírója: Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma
Elnyert támogatás: 500 000 Ft
https://www.nka.hu/

A Nemzeti Kulturális Alap pályázatot írt ki a Minősített könyvtár cím birtokosainak innovatív, új szolgáltatás kidolgozására, annak bevezetésére. A természet élővilágának megóvását hirdető kiállítással a 3-6. osztályos tanulókat céloztuk meg. A kiállításban betekintést nyújtunk a Tisza és az árterek élővilágába, melyben szerepet kaptak a helyi sajátosságok, úgymint a Tiszaújvárosi ártéri erdők és a Morotva-holtág. A kiállítás interaktív elemeit háztartási hulladékokból alkottuk meg, amelyekkel a környezetvédelemre és az újrahasznosításra hívjuk fel a figyelmet. Formailag újdonságot jelent, hogy az összeállított tartalom egy összecsukható kiállítási sátor oldalaira nyomtatva jelenik meg, ezáltal figyelemfelkeltő, egyedi megjelenést és könnyű mobilizálhatóságot biztosít. A kiállításhoz külön aktív részvételt igénylő foglalkozásokat kapcsoltunk a célzott korosztály számára. És itt még nem álltunk meg. A kész kiállítást vándoroltatjuk más intézmények, kiállítóhelyek részére a széleskörű alkalmazhatóság biztosítása érdekében. A foglalkozásterveket és a kiállításhoz kapcsolódó e-learning tartalmat honlapunkon elérhetővé tesszük, így a kiállítóhelyek is felhasználhatják kiegészítő „vándor"programként.

Minősített Könyvtár Cím (2021)

Minősített Könyvtár Cím logó

Pályázat kiírója: Emberi Erőforrások Minisztériuma
Elnyert támogatás: 500 000 Ft + Minősített Könyvtár Cím (5 évre)
https://www.nka.hu/

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2021-es évben is pályázatot hirdetett a Minősített Könyvtári cím díj elnyerésére. Könyvtárunk ezt a címet már 2017-ben elnyerte, azonban ennek használatára csak 5 évig volt jogosult, ezért az idei évben is pályázatot nyújtott be annak elnyerésére. Ezt a díjat azok a könyvtárak kaphatják, akik magas szintű szakmai munkát végeznek, szolgáltatásaikat a könyvtári minőségirányításnak megfelelően szervezik, alkalmazzák a teljeskörű minőségmenedzsmentet és kiemelkedő eredményeket érnek el a könyvtár szervezetfejlesztésében is. Könyvtárunk a 2021-es évben is megfelelt a szigorú feltételeknek és további 5 évig jogosulttá vált a cím használatára. A díjjal együtt intézményünk 500.000 Ft-os jutalomban is részesült.

Mesetábor (2021)

Nemzeti Kulturális Alap logó

Pályázat kiírója: Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma
Elnyert támogatás: 350 000 Ft
https://www.nka.hu/

A Nemzeti Kulturális Alap pályázatot hirdetett olvasásnépszerűsítő, ifjúsági közösségépítő táborok szervezése, amelyet a 2022-es évben kell megvalósítani, Könyvtárunk sikeres pályázatott nyújtott be, amely keretében 350.000 Ft-ot nyert el. Az általános iskola 1-4. osztálya számára tervezett egyhetes napközis táborunkkal az a célunk, hogy a korosztályra szabott módszerekkel felhívjuk a gyermekek figyelmét a helyi értékekre. Olvasmányélményeken és személyes tapasztalásokon keresztül megismertetjük őket szülőföldünk néprajzával, hagyományaival és népművészetével. Segítjük a gyerekeket abban, hogy olvasmányaik „rejtett üzenetét” dekódolják, hogy azok élménnyé váljanak, és az élmények megélése utat mutasson a további kulturális sokszínűség, a hazafiasság érzésének erősítése felé.

Szakmai beszámoló (PDF dokumentum)

Családbarát Szolgáltatóhely cím elnyerése (2021)

Családbarát Szolgáltatóhely logóPályázat kiírója: Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft
Elnyert támogatás: Családbarát Szolgáltatóhely cím
https://csalad.hu/vedjegy/

Az intézmény sikeresen pályázott az EFOP-1.2.6 VEKOP 17-2017-00001. számú pályázat keretében a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. által meghirdetett „családbarát szolgáltatóhely” címre. A decemberben lefolytatott auditáció eredményeként 2021. januárban könyvtárunk megkapta a bronz fokozatot. 
 

Információs és tájékoztató rendszer maradandó fejlesztése az NKA támogatásával (2020)

Nemzeti Kulturális Alap logó

Pályázat kiírója: Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma
Elnyert támogatás: 897 060 Ft
https://www.nka.hu/

A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának támogatásából megújítottuk szolgáltató tereink között és a gyűjtemény részlegeiben az eligazodást segítő feliratokat, irányító táblákat és jelzeteket, amelyeket padlómatricákkal egészítettünk ki. Az volt a célunk, hogy egy visszafogott, de mégis látványos, az arculatunkat tükröző, egységes formai megjelenéssel segítsük látogatóinkat a könnyű eligazodásban és érdeklődésük tárgyára való rátalálásban.

A polcokon alkalmazott elválasztó jelek tervezésénél kiemelt szempont volt, hogy messziről is jól olvasható legyen. A könnyű memorizálás elősegítése érdekében piktogramokkal és egy-egy szerző színes fotójával tettük átláthatóbbá a kölcsönzőtér használatát. A tervezésben és a teljes kivitelezésben a Grafol Print Kft. volt a partnerünk.

A szolgáltatások és az állandó programok népszerűsítésére készült a Könyvtárismertető füzet és a Lyukasórakönyvtári foglalkozásajánló, amelyeket nyomtatott és online elérhető formában is kiadtunk.

Az új beiratkozóknak mágneses könyvjelzővel köszönjük meg a könyvtári tagság megszerzését.

Az egyenlő esélyű hozzáférés érdekében a könyvtári szolgáltatásokat bemutató információk a honlapon akadálymentes változatban is olvashatóvá váltak.

A virtuális séta segítségével otthonról bejárhatjuk most már a könyvtár belső tereit is, meglátogathatjuk a gyermekkönyvtárat, mehetünk lépcsőn, de használhatjuk a liftet is. A könyvtár megújult nyilvános tereit bemutató alkalmazást, honlapunkon, facebook és pinterest oldalunkon, valamint youtube csatornánkon tekinthetik meg az érdeklődők.

 

 

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 2. 
Tel./fax: 49/542-004, 49/548-275
 

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH