A DERKÓ - imázsfilm

Nemzeti Kulturális Alap logó

Pályázat kiírója: Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiuma
Elnyert támogatás: 254 000 Ft
https://www.nka.hu/

A művelődési központról szóló imázsfilm elkészítésének célja az intézmény értékeinek bemutatása, hangsúlyozva a pozitív tulajdonságokat, a sokrétű és szerteágazó közművelődési feladatokat, kiemelten kezelve a rendezvényeket, valamint a művészeti közösségeket. Az imázsfilm azzal teljesíti a kitűzött célokat, hogy kellemes érzéseket, pozitív asszociációkat kelt a mozgókép, a zene, a vágások, a narráció, és a sajátos effektek keverékével. Az elkészítéshez a Tisza Média Kft.-t tervezzük felkérni, kihasználva az ott dolgozó szakembergárda tudását és professzionalizmusát, valamint az archívumukban már meglévő rögzített kép-és hanganyagot.

A film az intézmény presztízsét, kulturális szolgáltatásainak ismertségét növeli, a nézők bepillantást kapnak a művelődési központ életébe, tevékenységébe és mindennapjaiba. Az imázsfilm sokoldalú és hatékony marketingeszköz, megjelenhet különböző elektronikus felületeken (facebook, intézményi és városi honlap, illetve intézményi Youtube csatorna), kiadható DVD-n, reklámként is használható különböző rendezvényeken történő bemutatással.

 

I. Tiszaújvárosi Fúvószenei Találkozó (2023)

Nemzeti Kulturális Alap logó

Pályázat kiírója: Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma
Elnyert támogatás: 250 000 Ft
https://www.nka.hu/

A Tiszaújvárosi Művelődés Központ és Könyvtár, Derkovits Művelődési Központja 2023. június 17-én rendezte meg az I. Tiszaújvárosi Fúvószenei Találkozót a Gasztro korzó elnevezésű rendezvény keretén belül. A program szervezője a Tiszaújvárosi Művelődési Központ Derkovits Fúvószenekara volt, művészeti vezető: Bereznay András zenetanár.

A Tiszaújvárosi Fúvószenei Találkozó új típusú elemekkel bővíti a helyi kulturális szabadtéri kínálatot, zömében ifjúsági, fiatal előadókra fókuszál, és a MAFUMASZ - Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség szakmai támogatásával valósult meg, a megyaszói és a mezőkövesdi fúvószenekar közreműködésével. A találkozó szervezésével a cél, a közönséghez és főként a fiatal korosztályhoz közelebb vinni a fúvószenei műfajt, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében működő fúvószenekarok között szorosabb szakmai kapcsolat és együttműködés kialakítása. Ez a program megalapozza a térség fúvószenekarainak kulturális és szakmai fejlődését, valamint az egymással történő szorosabb együttműködést. A zenekarok mellett felléptek a Mezőkövesdi Twister Majorette és a tiszaújvárosi Derkovits Mazsorett Csoportok is.

A fúvószenekarok az önálló koncertjeik után zárásként nagy sikerű örömzenével szórakoztatták a közönséget. Repertoárjukban nemcsak hagyományos indulók szerepeltek, hanem klasszikus és mai modern zeneszámok átiratait is hallhatta a közönség.

.

Regionális foltvarró találkozó (2022)

Nemzeti Kulturális Alap logó

Pályázat kiírója: Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiuma
Elnyert támogatás: 300 000 Ft
https://www.nka.hu/

Járási, megyei, országos és nemzetközi hatókörű, kulturális értékeket, hagyományokat bemutató közösségi események, rendezvények, valamint szakmai konferenciák megrendezése.

A rendezvényre 115 foltvarró érkezett a régió szinte minden részéről. A találkozón részt vett Dolányi Anna, aki a foltvarrást népszerűsítésének élharcosa Magyarországon, valamint Sulyok Levente a Magyar Foltvarró Céh elnöke.

A szakmai nap folyamán különböző tanfolyamokhoz és nyitott műhelyekhez lehetett csatlakozni. A Tiszavirág Foltvarró Kör tagjai, Mag Kálmánné szakkörvezető irányításával többféle nyitott műhelyű bemutatót tartott a jelenlévők számára, melynek köszönhetően minden foltvarró megtalálta az érdeklődésének megfelelő témát és alkotási lehetőséget.

Összművészeti alkotótábor (2022)

Nemzeti Kulturális Alap logó

Pályázat kiírója: Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiuma
Elnyert támogatás: 400 000 Ft
https://www.nka.hu/

Amatőr művészeti, alkotó jellegű és honismereti bentlakásos (tematikus, naponta legalább 6 órás szakmai tartalommal, minimum 4 éjszaka időtartamú) táborok szakmai programjainak lebonyolítására.

 

Terasz Party (2022)

Nemzeti Kulturális Alap logó

Pályázat kiírója: Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiuma
Elnyert támogatás: 500 000 Ft
https://www.nka.hu/

Hazai kamarajellegű 80-120 fős közösségépítő terasz-rendezvények megrendezése, helyi és országos programok vegyítése, irodalom, zene, színház és egyéb műfajok találkozása, crossoverek megrendezése.

 

"Előre, csak előre, lássuk mi lesz belőle!" – a Csoóri Sándor alap támogatásával

Csoóri Sándor Alap logóA Kisbocskor Néptáncegyüttes az elmúlt időszakban nagyon sokat fejlődött, többek között elsajátították a sárközi és moldvai táncok alapjait. Koreográfia készült számukra, melyet hagyományos viseletben tudnak igazán színvonalasan színpadra állítani.

2019-ben a Csoóri Sándor Alap támogatásával megvalósult a Kisbocskor Néptáncegyüttes tagjai számára sárközi alsószoknya, blúz, valamint moldvai női és férfiing, öv és felsőszoknya varratása. 2021-ben a jelen pályázattal sikerült elkészíteni a teljes viselet további néhány darabját is, sárközi felsőszoknyát és kötényt, valamint moldvai inget, övet és gatyát. Emellett készültek alsószoknyák, továbbá női és férfi néptáncos karakter cipők, amelyek jelentős mértékben segítik a táncok gyakorlását és bemutatását.

A ruhadarabok varrását Kovácsné Szeitz Ágnes népi iparművész, egyéni vállalkozó végezte, aki a kelet-magyarországi régió elismert viseletkészítője. A karaktercipőket Tóth László, nyíregyházi cipészmester készítette. Mindkét vállalkozó esetében bebizonyosodott, hogy szakmájuk iránt elhivatottak és munkájukat magas színvonalon végzik.

A Kisbocskor Néptáncegyüttes 2021-ben az Abigél Országos Minősítő Táncfesztiválon, Miskolcon a Moldvai montázs című tánccal Arany minősítést szerzett. A pályázati támogatás segítségével lehetővé vált, hogy a néptánccsoport hosszú időn keres ztül autentikus viseletben tudja bemutatni a sárközi és a moldvai táncokat.

 

Moldvai viseletben az Abigél Országos Minősítő Táncversenyen

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 2. 
Tel./fax: 49/542-004, 49/548-275
 

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH