kulturalis

#maradjotthonsüssünkvalamit - Vajas kifli

A Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár Szederke Díszítőművészeti Szakkörének tagjai – többek között, – a különböző ünnepekhez, ünnepkörökhöz kötődő hagyományos, népi ételek készítését is felelevenítik: főztek már gombócot, készítettek fánkot és mákos gubát, sütöttek mézeskalácsot. 

Ezek az ételek a cukrászdák és cukrászati termékek térhódításával kimentek a divatból, feledésbe merültek, pedig évszázadokig jelentős szerepük volt az étkezésben. Az utóbbi idők retró hangulata hozta vissza őket a konyhaművészetbe, illetve az egészségtudatos étkezés térhódítása, hisz az élesztő nélküli kovászos kenyerek és tésztafélék fogyasztása kedvező az emberi szervezet számára. Az így készült pékáruk nem puffasztanak, nem tartalmaznak adalékanyagokat, fogyasztásukkal hozzájárulhatunk egészségünk megtartásához.

A szakkör vezetője FÜREDI ZSUZSANNA most a maga által készített kovásszal kelesztett vajas kifli sütését mutatja meg. 

Egy kis történelem

"Vajjon jutott-e már valakinek eszébe, amikor az illatos kávéhoz a friss kiflit ropogtatta, hogy ki sütötte az első kiflit és hogy miért olyan alakú a kifli, mint amilyen. Mint a kelő, vagy fogyó hold aszerint, hogyan fordítom. Pedig igen érdekes történeti, illetve történelmi esemény szülte a kiflit. Tudjuk, hogy a török császárnak igen fájt a foga Bécsre, s el is határozta, hogy elfoglalja azt. Hatalmas seregével körülvette a várost, s bár nap-nap után hevesen ostromolta, támadásait a város védői, köztük a céhek hősiesen harcoló tagjai, a mesterek mindig visszaverték. Amikor a török vezér látta, hogy a várost erővel meg nem veheti, cselhez folyamodott. Aknákat ásatott a város falai alá, hogy azokat levegőbe röpíthesse. Azonban a véletlen folytán az egyik akna egy pékműhely alá került. A műhelyben éjjel dolgozó munkások figyelmesek lettek rá, hogy alattuk döng a föld, s hogy a műhelyben mozognak a tárgyak és a dagasztó teknő. Rohantak a parancsnoksághoz, s elmondták észrevételüket. Ott természetesen rögtön tudták, hogy miről van szó. Félreverték a templomok harangjait, s az álmából felriasztott lakósság meghiúsította a törökök tervét. A törökök ez újabb kudarc után elvonultak Bécs falai alól és a város falain kívül volt Stefans templom tornyára, ahová a törökök kitűzték a félholdat, visszakerült a kereszt. Ekkor, 1529-ben, készítette a török félhold formájára az első kiflit egy Wendler nevű sütőmester. És ez a kifli csakhamar meghódította az egész világot. Ez a kifli hiteles története." [1]

[1] Zsemley Oszkár: "A magyar sütő-, cukrász- és mézeskalácsos ipar története" - Magyar Sütő-, Cukrász- és Mézeskalácsos Ipar Történetének Kiadóhivatala, Budapest, 1940 

Hozzávalók: 

 12 db kiflihez

 • 240 g erős, aktív kovász
 • 500 g BL 55 liszt (Miskolci búzafinomliszt)
 • 210 g víz
 • 150 g kefir
 • 40 g szobahőmérsékletű vaj
 • 15 g só
 • 20 g cukor

A tészta elkészítése:

A kovászt elkeverjük egy kevés langyos vízzel, a cukorral, és 10-15 percig oldódni hagyjuk.

 • A lisztet dagasztótálba szitáljuk, beleöntjük a kefirt, a maradék vizet, majd a vízzel, cukorral elkevert kovászt és elkezdjük dagasztani. Amikor összeállt, hozzádagasztjuk apránként a vajat, majd a legvégén a sót. Egynemű, szép sűrű tésztát kapunk.
 • A konyhában hagyjuk legalább 2 órán keresztül. Közben háromszor meghajtogatjuk, átdolgozzuk egy kicsit.
 • Amikor már kezd szépen hólyagosodni a tészta, lezárható tálban betesszük lehetőleg egy teljes éjszakára a hűtő legalsó polcára, 6-7 fokos hőmérsékletre.
 • A hűtőből kivéve 30-40 percig hagyjuk kissé felmelegedni a tésztát, majd két gombócot formázunk belőle és letakarva 30-60 percet pihentetjük.

A kelesztés eredménye: megkelt a tészta, kezdődhet a munka, melynek során a kelt tésztából – több napig fantasztikusan puha és ízletes – vajas kifli készül. 

 Elkészítésének menete:

 • Nyújtófával kerekre kinyújtjuk, 6 körcikkre vágjuk, szélesebb végétől kezdve egyenként feltekerjük, megsodorjuk és tepsibe rakjuk a kifliket. 
 • Vízzel lekenjük és 4-5 órán keresztül (22-23 fokon) kelesztjük.
 • Ezután a tepsit behúzzuk egy nagy műanyag zacskóba, hogy ne száradjanak ki kelés közben a kiflik. Ha levegőt fújunk a zacskóba, mielőtt lezárjuk, nem ragad majd a duzzadó tésztához. Behelyezzük a hideg sütőbe és bekapcsoljuk a világítást, hogy adjon egy pici meleget.
 • Szemmel látható – legalább másfélszeres – gyarapodást kell tapasztalnunk. Amikor megkelt, előmelegítjük a sütőt. 

Sütés ideje és hőfoka:

 • 210 fokon sütjük elektromos sütőben, alsó-felső fűtéssel, kb. 18-20 percig.
 • A kifliket az első 10 percben gőzös légtérben sütjük, úgy, hogy egy lábasban vizet teszünk a sütő aljára. 10 perc után kivesszük a lábast, és 8-10 perc alatt ropogósra-pirosra sütjük őket.

... és a végeredmény: puha, foszlós

VAJAS KIFLI 

Nézzünk a maszkok mögé! – a koronavírus-helyzettel...
Cserébe ajánlom - válogatás olvasóink ajánlataiból

Kapcsolódó hozzászólások

  faec
 
  insta
 
tujv UJ logo central feher